ERCH wint op het veld van de rode lantaarn

Door de -weliswaar onverdiende- thuisnederlaag tegen de onbetwiste leider KFC Herent 3 weken geleden, telde ERC Hoeilaart A al 8 punten achterstand in de rangschikking. De Doenders waren intussen ook weggezakt naar de 5de plaats. Na een 6 op 6 tegen TW 3000 en Keiberg hoopte ERCH een derde zege op rij te boeken op het veld van rode lantaarn KFC Perk A. Zeker en vast geen makkelijke opdracht want een gewond dier is het gevaarlijkst. Bovendien had men af te rekenen met een heel aantal afwezigen door blessures en schorsing: Denis Wénin (schorsing), Wout Soetaert, Michael Rusabana, Arno Van Impe en Flemming Jørgensen om er maar een paar te noemen. Tot overmaat van ramp viel ook Dylan Vandiest in extremis uit wegens ziekte. Gelukkig beschikt het trainersduo Van de Velde-Taymans over een uitgebreide kern. De licht geblesseerde Kamal Boujemâoui (ook al) begon op de bank, naast Emile Deneffe, Diego Van Den Hemel en youngster Niel Taymans.

John Sikumoya Bofando

De wedstrijd begint met een tiental minuten vertraging door een probleem met één van de doelnetten. Net vóór de aftrap gaan dan ook nog de hemelsluizen open zodat de omstandigheden op het zware grasveld niet ideaal zijn voor de Doenders. Maar dat geldt eigenlijk voor beide ploegen zodat van goed voetbal niet veel in huis komt. Het eerste doelgevaar komt van de bezoekers met een vrije trap vanop een interessante plaats. Tomas Vanderhoeven zet zich achter de bal maar de lage knal gaat centimeters naast. 5 Minuten later beseft thuisdoelman Stukkens bij een diepe bal ternauwernood dat hij buiten de grote rechthoek staat en de bal dus niet met de handen mag beroeren. Hij blijft echter niet koelbloedig genoeg zodat de gevolgde John Sikumoya met het leder aan de haal kan gaan en de 0-1 in het lege doel kan deponeren! Een ideale start van de wedstrijd voor geel-zwart! De wedstrijd vordert verder evenwichtig met veel middenveldspel. Perk is zeker niet van plan zich te laten afslachten en neemt minstens evenveel initiatief als ERCH. Bij een diepe bal moet de uitglijdende Tom Raemdonck zijn man laten gaan maar pakt in zijn val de bal met hand. Een rode kaart is het strenge verdict voor één van de sterkhouders in de Hoeilaartse defensie en ERCH staat na een kwartier spelen met 10 man. Hoeilaart moet nu tactisch wat bijsturen zodat Basile Bolline een rij zakt naar de verdediging. Even later ziet het er nog benarder uit voor de bezoekers. Thuisspeler Ian Cruydt wordt aangespeeld in de rechterhoek van de grote rechthoek, krijgt tijd om aan te legen en met en knap vallend schot naar de verste paal kan hij Bjarne Vandervoort verslaan: 1-1! Perk heeft duidelijk moed geput uit de man-meer situatie én het doelpunt. Bij momenten komt de Hoeilaartse verdediging dan ook enigszins onder druk te staan, maar doelgevaar komt er vanwege de thuisploeg niet. Het is daarentegen Wout Dewolf die met een lage schuiver kan dreigen maar keeper Stukkens redt de meubelen. Na weinig mooi voetbal maar met veel inzet van beide teams, gaan we rusten met een 1-1 tussenstand.

Verdediger Cédric Daems zorgde voor de winning goal.

Na de koffie komt het eerste doelgevaar van de thuisploeg, maar Vandervoort is attent en bokst de bal met beide vuisten in veiligheid. Hoeilaart reageert met opnieuw Dewolf die zijn schuin schot nipt afgeweken ziet in hoekschop. Ondanks het lastige veld haalt ERCH de bovenhand en drukt Perk terug op eigen helft. Bij één van de Hoeilaartse aanvallen wordt een Doender foutief gestopt zodat een vrije trap volgt vanop de rechterflank. Boujemâoui zet zich achter de bal en zwiept de vrije trap naar doel. Daar moet doelman Stukkens in duel gaan met Amadou Coly zodat aan de 2de paal de vrijstaande Cédric Daems rustig kan afwerken: 1-2! Perk heeft nu geen antwoord meer en slaagt er niet in om de bezoekende defensie echt in problemen te brengen. Een aantal verse krachten langs Hoeilaartse zijde die hun moegestreden ploegemaats komen vervangen, blijken geen verzwakking zodat de situatie er voor Perk zeker niet beter op wordt. Het laatste wapenfeit van de wedstrijd komt nog van ERCH. De ingevallen Taymans wordt na een puike combinatie diep gestuurd maar hij besluit een half metertje over. De buit is even later echter binnen na een toch wel zware en moeizame partij.

Zoals verwacht bleek Perk geen hapklare brok. De rode lantaarn speelde een stuk beter dan wat je van een ploeg op de die positie in de rangschikking zou verwachten. Hoeilaart presteerde vooral in de eerste helft een stuk minder dan we gewoon zijn, al speelde het natte, gladde veld én het mannetje minder zeker niet in het voordeel van ERCH. Maar op karakter, mentaliteit en dankzij de sterke invalbeurten van de bankzitters, klaarden de Doenders toch de klus en behalen zo 9 op 9. Verdediger Cédric Daems was dan ook blij met zijn winnende treffer: “We hadden ons het wedstrijdverloop inderdaad anders ingebeeld. Uiteraard zijn dit allemaal omstandigheden die bij het voetbal horen. Het weer en het veld waren geen optimale omstandigheden, maar dat gold voor de beide ploegen. Als je dan met 10 tegen 11 valt, moet je karakter tonen en voor elkaar door het vuur gaan. Dat hebben we dan ook gedaan. Het feit dat ik kon scoren maakt het extra mooi. Ik heb in het verleden wel al een paar keer in die positie gestaan aan de tweede paal, bij een corner of vrije trap. Het zijn voorzetten die snel voor doel verschijnen, waardoor het niet eenvoudig is voor de doelman om deze te verwerken. De bal kan altijd doorschieten tot de tweede paal. Het is ook mede door Coly die in duel gaat voor de keeper dat hij deze niet kan verwerken. Uiteraard ben ik heel blij dat ik kon scoren en dat we als ploeg de verdiende 3 punten konden meenemen.

Cédric, die net afgestudeerd is als Master in de Toegepaste Economische Wetenschappen, kwam in de zomer over van OHR Huldenberg en voelt zich goed bij ERCH: “Momenteel bevalt het mij zeer goed in Hoeilaart, ik heb een goed competitiebegin achter de rug. De sfeer zit heel goed, we zijn een groep kameraden die elkaar al grotendeels kende van uit de streek of in de jeudploegen. Dat zie je ook terugkomen gisteren, dat we voor elkaar extra meters willen maken. We hebben een groep met heel veel kwaliteit en een heel goede sportieve staf die ons op de juiste manier begeleidt. Het is het eerste jaar dat we samen spelen maar onze ambities zijn toch om mee te spelen vooraan. Al moeten we realistisch zijn met betrekking tot de leidersplaats waar FC Herent niet voor niets 27 op 27 heeft, al weet je in het voetbal nooit. Maar ik denk dat we vol moeten blijven strijden voor een plaats in de top 3. Dat moet zeker binnen onze mogelijkheiden liggen!

Volgende week speelt ERCH A thuis tegen RC Butsel, een ploeg umet slechts 4 punten minder dan de Doenders. Aftrap om 15u00 aan de Kapelstraat!

Doelpunten: 10′ Sikumoya Bofando (0-1), 19′ Cruydt (1-1), 66′ Daems (1-2)
ERCH Speelde met: Vandervoort, Van Der Zwalmen, Badiane Coly, Daems, Sikumoya Bofando (88′ Van Den Hemel), Raemdonck, Vanderhoeven (70′ Taymans), Vanroye (61′ Boujemâoui) , Bolline, Dewolf (70′ Deneffe), Litu.