ERCH A sleept in extremis punt uit de brand

Ondanks het feit dat ERCH een 6 op 6 behaalde de voorbije 2 weken, liep dit niet van een leien dakje. Op het veld van hekkensluiter KFC Perk moesten de Doenders (na een kwartiertje met 10 man) nog vol aan de bak, en vorige week kon het pas in de slotfase afstand nemen van RC Butsel. Maar niettemin zorgde de 12 op 12 ervoor dat ERCH A inmiddels is opgeklommen naar de 3de plaats, op 3 puntjes van de tweede KCVV Elewijt. Vorige zondag trokken de mannen van T1 Stef Van de Velde naar het relatief verre FC Averbode-Okselaar. Deze ploeg werd vooraf tot de titelkandidaten gerekend, maar stelde tot nu toe een beetje teleur met een plaats halverwege de rangschikking. Maar met namen als Commers en Dierckx -om er maar 2 te noemen- in de rangen, blijft het op papier een sterke ploeg. Bij Hoeilaart ontbraken Denis Wénin en Eliel Litu wegens schorsing, en bijgevolg moest de technische staf de verdediging herschikken. Basile Bolline zakte daardoor van het middenveld naar de defensie. Aanvallers Flemming Jørgensen en Wout Soetaert liggen ook nog altijd in de lappenmand. Maar er was ook goed nieuws uit de ziekenboeg want Yani Smidts maakte opnieuw zijn opwachting in de wedstrijdkern na een lange afwezigheid door een liesbreuk. Hij begon op de bank naast Niel Taymans, Emile Deneffe en Jerôme Vanroye.

De openingsfase van de wedstrijd is vrij rommelig. De opbouw bij beide ploegen verloopt stroef. Vooral langs Hoeilaartse zijde zien we te veel slechte passes. De thuisploeg eist na verloop van tijd wel het overwicht en het balbezit op. De Doenders zijn vooral op reageren aangewezen. Het is dan ook niet onlogisch dat het eerste doelgevaar voor Averbode-Okselaar is. We spelen een dik kwartier wanneer er van dichtbij naar doel wordt getrapt maar Bjarne Vandervoort is attent. Vijf minuten later is het opnieuw de thuisploeg die het probeert maar weer is Vandervoort bij de pinken. Na 25 minuten spelen kan ERCH eindelijk de neus eens aan het venster steken langs een vrije trap aan de rand van de zestien op links. Kamal Boujemâoui probeert het in de korte hoek maar het leder wordt nog net door een verdediger over gekopt. Nog voor de pauze komt Averbode dicht bij de openingstreffer maar Vandervoort lijkt vandaag onklopbaar te zijn. We gaan rusten met de brilscore op het scorbord en daar mag Hoeilaart héél blij mee zijn.

De eerste doelkans na de koffie is nog voor de thuisploeg, maar u raadt het al: Bjarne Vandervoort voorkomt de achterstand voor zijn team. Gaandeweg echter lijken de tactische instructies die T1 Stef Van de Velde ongetwijfeld heeft meegegeven tijdens de rust, hun vruchten af te werpen. ERCH is veel meer aanwezig in de wedstrijd en zet Averbode bij momenten aardig onder druk. Dit levert een paar halve kansen op, maar echt doelgevaar komt er niet. Ook de thuisploeg laat zich in de 2de helft niet onbetuigd. Benji Commers krijgt te veel ruimte van de Hoeilaartse verdedigers en kan naar doel schieten. Opnieuw zou Vandervoort redding gebracht hebben, ware het niet dat het schot afwijkt op een Hoeilaarts been en in doel verdwijnt: 1-0! Op zich een verdiende voorsprong voor de thuisploeg, maar de manier waarop is wel zuur voor de bezoekers. Met nog ruim een kwartier te spelen staan de Doenders voor de ogenschijnlijk onmogelijke opdracht om nog iets proberen te rapen. Het tegendoelpunt breekt enigszins de flow waarin Hoeilaart zat en het duurt een tijdje eer geel-zwart de focus terugvindt. Averbode-Okselaar van zijn kant blijft goed in de organisatie en geeft weinig ruimte weg. Yücel ktijgt voor de thuisploeg nog een uitgelezen mogelijkheid om de match te beslissen maar zijn poging tot lob over de uitgekomen Vandervoort mist precisie en kracht. Daardoor blijft ERCH erin geloven. We zitten al in de blessuretijd wanneer Boujemâoui een hoekschop mag nemen. De bal geraakt niet weg voor de muit van doelman Wijns en in een scrimmage kan Wout Dewolf de onverhoopte gelijkmaker scoren: 1-1. De thuisploeg krijgt dan nog een paar minuten tijd cadeau van de scheidsrechter, én een hoekschop om alsnog de 3 punten thuis te houden, maar tevergeefs: het blijft 1-1.

Na affluiten heerste bij de thuisaanhang vooral ontgoocheling en frustratie om de verloren punten. Dat was begrijpelijk want Averbode-Okselaar was wel degelijk de betere ploeg. Langs Hoeilaartse zijde was er duidelijk opluchting. Die was terecht want het punt dat de Doenders in blessuretijd uit de brand sleepten was onverhoopt en kwam er mede door een beresterke Bjarne Vandervoort. Niet voor het eerst dit seizoen was er veel wilskracht en karakter nodig om niet met lege handen terug te keren naar Hoeilaart. Al dient wel gezegd dat vooral in de eerste helft Averbode-Okselaar zich als een stevig geheel toonde met heel wat offensieve impulsen. Hopelijk wordt dezelfde mentaliteit aan de dag gelegd volgende zondag want dan komt Elewijt op bezoek voor de topper in 2de provinciale A met als inzet de 2de plaats.

Doelpunten: 72′ Commers (1-0), 90’+2′ Dewolf (1-1)
ERCH speelde met: Vandervoort, Van Der Zwalmen, Badiane Coly, Daems, Vandiest (74′ Deneffe), Sikumoya Bofando, Raemdonck, Bolline, Boujemâoui, Dewolf, Vanderhoeven (46′ Vanroye).