30/10/2023 ERCH A kan eindelijk nog eens winnen

Wie ERC Hoeilaart A (een beetje) volgt weet intussen: de Doenders zitten in de hoek waar de klappen vallen. Na een goede voorbereiding en een hoopgevende start van de competitie met 7 op 9, volgde een ontnuchterende 0 op 15… In ieder geval een scenario waarmee men aan de Hoeilaartse Kapelstraat vooraf geen rekening had gehouden. Immers, met de in de zomermercato gehaalde spelers bovenop de bestaande kern, stak het ERCH-bestuur, de sportieve staf én de spelersgroep hun ambitie niet onder stoelen of banken. Intussen lijkt het behalen van de oppergaai quasi onmogelijk, en dus zal de beoogde promotie – in het beste geval – wellicht via de eindronde moeten afgedwongen worden. Maar van dergelijke (droom?) scenario’s is momenteel geen sprake. Ondanks de kwalitatief sterke kern, daarvan blijft menig ERCH-volger overtuigd, is ERCH A een ploeg in crisis. De remedie voor dergelijke situaties is simpel: zo snel (en zoveel) mogelijk winnen om de negatieve spiraal om te keren. Afgelopen zondag kwam met Leeuw-Brucom een ploeg op bezoek die qua puntenaantal in exact dezelfde situatie zat als de Doenders: 7 punten uit 8 wedstrijden. Voor ERCH was de opdracht dus duidelijk: men mocht met niets minder dan winst tevreden zijn. Jannes blesseerde zich en was bijgevolg niet beschikbaar. Shayker heeft de trainingen hervat en heeft de weg terug ingezet. Aanvaller Emile was volledig hersteld van zijn blessure enverscheen meteen aan de aftrap. Het trainersduo Stef & Danny voerde nog andere wijzigingen door in de kern ten opzichte van de vorige wedstrijd in Hekelgem. Zo kwamen ook Mathias, Bright en Alexandre aan de aftrap. Wout, Ronny, Arnaud en Harry begonnen op de bank. Ahrry en Flemming zaten niet in de wedstrijdkern.

Bjarne hield met een cruciale redding zijn ploeg in de wedstrijd

Ondanks de duidelijke missie, begint ERCH dramatisch aan de partij. Na amper 2 minuten spelen wordt een inworp voor de bezoekers doorgekopt, en voor doel kan de alleenstaande Tom Musch makkelijk de 0-1 scoren! De Doenders zijn aangeslagen en spelen als het ware verstijfd en zonder veel zelfvertrouwen. Nog voor het openingskwartier is verstreken leidt mistasten in de Hoeilaartse verdediging ertoe dat een bezoeker alleen voor Bjarne verschijnt en van dichtbij naar doel knalt. Onze doelman werpt zich echter met lijf en leden in de baan van het schot waardoor hij zijn ploeg behoedt voor een dubbele achterstand. Bjarne moet na deze fabuleuze interventie zelfs even verzorgd worden omdat hij de bal vol in het gelaat heeft gekregen. Maar de 0-2 komt er dus niet en dit zal een keerpunt blijken te zijn in de wedstrijd. Langzaam maar zeker eist de thuisploeg het balbezit op. Vloeiend verloopt het allemaal evenwel niet en we zien nog te weinig durf en initiatief bij de spelers in balbezit. Maar toch groeit langzaam maar zeker het nodige vertrouwen om via de combinatie druk te zetten op de Leeuwse verdediging. Halverwege de eerste helft zien we een lang uitgesponnen Hoeilaartse aanval die uiteindelijk bij Yani belandt op de linkerflank. Deze ziet Achraf vrijstaan aan de verste paal, geeft een gemeten voorzet en Achraf kopt van dichtbij op doel. Doelman Kempeneer kan afweren maar Emile is goed gevolgd en kan na een knappe beweging de gelijkmaker in de rebound binnenschieten: 1-1! ERCH put duidelijk (en terecht) moed en vertrouwen uit de gelijkmaker want het verder verloop van de eerste helft wordt gekenmerkt door Hoeilaarts balbezit en (voorzichtige) druk naar voren. Scoren lukt echter niet meer en we gaan rusten met een 1-1 tussenstand.

Emile scoorde bij zijn terugkeer prompt een hattrick!

Na de koffie gaat ERCH op hetzelfde elan verder. Na 10 minuten spelen zet Alex een prima actie op die hem met de bal aan de voet tot in de zestien brengt. In eerste instantie hapert de Hoeilaartse afwerking, maar de Leeuwse verdediging krijgt het leder niet weg. Uiteindelijk kan Emile een doorsteekpass met de tip van zijn schoen voorbij Kempeneer prikken: 2-1! Hoeilaart komt daarmee voor het eerst sinds lang op voorsprong in een wedstrijd, en dat geeft de burger moed. Leeuw probeert te reageren maar de Hoeilaartse verdediging kent weinig problemen en houdt makkelijk stand. Vooral Tom staat secuur te verdedigen. Twintig minuten voor tijd gaat doelman Kempeneer onhandig in duel met een Hoeilaartse aanvaller in de zestien, en de bal gaat logischerwijze op de stip. Emile zet zich klaar om zijn 3de van de namiddag te scoren en faalt niet: 3-1! Vijf minuten later is de wedstrijd helemaal gespeeld wanneer de thuisploeg een scherpe counter opzet. Achteraan bij Leeuw brengen de verdedigers elkaar in de problemen, en de goed gevolgde Wout kan profiteren en fraai de 4-1 scoren. ERCH heeft nu de smaak te pakken en gaat naarstig op zoek naar een 5de treffer. Hoewel Arnaud nog het dichtst bij een goal komt, wordt er niet meer gescoord. Het blijft 4-1.

Het werd uiteindelijk dus een verdiende overwinning voor de Doenders die uiteraard enorm veel deugd deed, en dit zowel op als naast het veld. Ondanks de zwakke start van de wedstrijd, bleek de miraculeuze redding van Bjarne een keerpunt, zodat ERCH de vroege 0-1 achterstand kon ombuigen naar een 4-1 zege. Toegegeven, we zijn nog ver van het beoogde niveau verwijderd, maar de manier waarop de Hoeilaartse spelers zich herpakten na de zwakke start van de partij, moet toch voor vertrouwen zorgen met het oog op de volgende wedstrijd in Oetingen aanstaande zondag. Opgepast: de wedstrijd begint al om 14u30!

Doelpunten 2′ Musch T. (0-1), 23′, 56′ en 70′ Deneffe E. (1-1, 2-1 en pen. 3-1), 75′ Dewolf W. (4-1)
ERCH speelde met: Bjarne, Yani (56′ Ronny), Mathias, Coly, Tom, Achraf, Alexandre (65′ Wout), Emile (7
9′ Arnaud), Niel D. (76′ Harry), Niel T., Bright