ERCH A in extremis voorbij sterk Woluwe-Zaventem

Na de relatief makkelijke overwinning van vorige week thuis tegen Borchtlombeek, speelde ERCH A afgelopen zondag opnieuw thuis. De tegenstander kwam van een pak dichter bij met KV Woluwe-Zaventem. Deze ploeg telde 2 punten minder dan ERCH en was dus wellicht een niet te onderschatten tegenstrever. Het trainersduo Stef Van De Velde/Danny Van Laethem kon niet rekenen op de geblesseerden Shayker El Bay (spierscheur), Niel Taymans (enkel) en Anthony Collyns (enkel). Tom Raemdonck kon wegens omstandigheden niet voluit trainen en begon op de bank naast doelman Karim Diarra, John Sikumoya Bofando en ook aanvaller Anasse El Yousfi die nog altijd hinder ondervindt.

Van bij aanvang van de partij nemen de bezoekers het voortouw. Woluwe-Zaventem speelt met veel inzet en snelle combinaties. De ploegmaats worden vrij makkelijk gevonden en ERCH kan niet echt reageren. Na een mogelijkheid voor Wout Dewolf die een voorzet met het hoofd niet naar beneden kan drukken, komen de bezoekers al vroeg opzetten. Na 8 minuten spelen geraakt de bal niet weg in de zestien en kan Imhoff zijn team op voorsprong brengen: 0-1! Het duurt even vooraleer de thuisploeg de juiste sleutel vindt om het bezoekende spel te counteren. Zaventem blijft aanvankelijk baas met vooral meer duelkracht. Halfweg de eerste helft gaat Stijn Baudet neer met een enkelblessure en hij kan niet verder spelen. El Yousfi komt hem vervangen. Nadat de bezoekers opnieuw kunnen dreigen met een vlotte combinatie die uiteindelijk voorlangs eindigt, kan ook ERCH eens voor opwinding zorgen. Na mistasten van de doelman probeert El Yousfi het met een acrobatische omhaal maar de poging gaat een metertje naast de lege kooi. In ieder geval lijkt Hoeilaart beter in de match te zitten en het is Zaventem dat op zijn beurt wat gas moet terug nemen. Nog voor de rust zet Flemming Jørgensen een knappe actie op die enkel op een foutieve manier kan gestuit worden en de bal gaat op de stip. Amadou Coly neemt de taak op zich en zet de elfmeter feilloos om: -1-1! Hoeilaart drukt nog wat door en een combinatie Dewolf-Jørgensen-El Yousfi zorgt bijna voor de voorsprong. Maar het blijft 1-1 tot bij de pauze, waardoor alles nog open ligt voor de 2de helft.

John Sikumoya Bofando

Net zoals dat het geval was in de eerste helft, is ERCH niet op de afspraak bij aanvang van de 2de helft. Na 5 minuten spelen kan Delire een lage voorzet vanop rechts simpel binnen tikken en opnieuw staan de bezoekers op voorsprong. ERCH kijkt daarmee alweer tegen een vroege achterstand aan, maar heeft gelukkig nog tijd om de bakens te verzetten. Het duurt even, maar de thuisploeg lijkt stilaan toch opnieuw meer in de wedstrijd te komen. Yani Smidts kan met een prima voorzet de ingevallen Sikumoya Bofando bereiken maar zijn poging wijkt af in hoekschop. Het is slechts uitstel van executie voor de Hoeilaartse spits want een tiental minuten later kan hij met een gelukje toch de verdiende gelijkmaker scoren. Ondanks deze nieuwe opdoffer blijft Woluwe-Zaventem strijdvaardig en het lijkt erop dat de toeschouwers nog een spannend slotkwartier te zien gaan krijgen waarin beide ploegen nog voluit voor de winst gaan. Dat voorgevoel klopt, want zowel aan Hoeilaartse als aan bezoekende zijde komen er nog mogelijkheden om de winning goal te scoren. Zo moet doelman Bjarne Vandervoort een paar keer ingrijpen bij één tegen één situaties om een nieuwe achterstand te voorkomen. Op zijn beurt bereidt Vandervoort met een verre uittrap ei zo na een 3de Hoeilaartse treffer voor, wanneer Sikumoya gevonden wordt maar zijn lage voorzet is net niet binnen het bereik van een ploegmaat. Naarmate het einde van de wedstrijd nadert is het Hoeilaart dat de meeste wil om te winnen toont terwijl Woluwe-Zaventem tevreden lijkt met het punt. Maar, de aanhouder wint. Bij een hoge bal richting doel miskijkt de doelman zich en laat de bal door de handen en benen glippen. De goed gevolgde El Yousfi neemt het geschenk in dank aan en kan van dichtbij de 3-2 scoren. De bezoekers schieten terug wakker maar komen te laat om nog iets terug te kunnen doen. Hoeilaart houdt de rangen goed gesloten en mede dankzij gepast verdedigend ingrijpen van o.a. Jannes Nicodème blijven de 3 punten in Hoeilaart.

Anasse El Yousfi

De Doenders brachten daarmee in extremis een moeilijke opdracht tot een goed einde. Met deze prestatie toonde de ploeg alvast veel mentale weerbaarheid door tot twee maal toe een achterstand weg te werken en bovendien nog de volle buit te pakken. Dit alles tegen een sterke tegenstander want dit Woluwe-Zaventem zal sowieso in de top 5 eindigen. In alle geledingen van de ploeg hebben de spelers hun beste beentje moeten voorzetten om de 3 punten thuis te houden, en niet het minst Bjarne Vandervoort in doel. Je zou zo misschien kunnen besluiten dat ERCH zo méér kreeg dan het verdiende. Maar dat is een conclusie waar Anasse El Yousfi, nog altijd licht geblesseerd en maker van de winning goal, het niet mee eens is: “Ik begon ook vandaag inderdaad weer op de bank want mijn blessure is nog niet 100% geheeld. Ik moet dus mijn spel wat aanpassen en ik kan niet altijd doen wat ik zou willen doen. Momenteel lukt het wel om te spelen maar het zal pas binnen een dag of 10 zijn dat ik voluit kan gaan. Ik werk ook hard bij de kine om de revalidatie zo vlot mogelijk te laten verlopen. Wat onze wedstrijd betreft vind ik het een verdiende overwinning. Ook al is het misschien zo dat 2-2 een billijkere uitslag was geweest, heb ik toch niet het gevoel dat we de 3 punten gestolen hebben. Het is inderdaad zo dat we telkens in het openingskwartier van zowel de eerste als de tweede helft niet op de afspraak waren. Maar je mag niet vergeten dat we tot twee maal toe een achterstand hebben goed gemaakt en dat de ploeg in zijn geheel ervoor gevochten heeft. Na die 2 mindere kwartieren hebben we de tegenstander gedomineerd en dan waren wij toch duidelijk de betere ploeg met heel wat doelkansen tot gevolg, of buitenspelsituaties die door de wedstrijdleiding verkeerd werden beoordeeld. Maar het is belangrijk dat we ook net dergelijke wedstrijden tot een goed einde kunnen brengen. Anderzijds zijn er eigenlijk geen makkelijke wedstrijden in dit kampioenschap.

El Yousfi kwam over van KVK Wemmel tijdens de zomer en beklaagt zich zijn overgang niet, ook al was er toch wel een zekere aanpassing nodig in het begin: “Bij de eerste training schrok ik een beetje omdat ik toch gewend was aan een ploeg met veel spelers die ervaring hadden in de nationale reeksen en met heel veel individuele kwaliteiten. Ik vond dat niveau aanvankelijk niet onmiddellijk terug bij ERCH. Maar naarmate de weken verstreken stelde ik toch vast dat er wel degelijk veel kwaliteit in de spelersgroep zit en vooral een over-mijn-lijk mentaliteit met veel inzet en vechtlust. Dat was zeker iets wat ik mijn vorige clubs gemist heb, ondanks al die individuele kwaliteiten. De combinatie van talent en mentaliteit die ik bij ERCH terugvind, vind ik toch wel veel waardevoller en maakt dat ik me in Hoeilaart erg goed voel. Ik ben van nature uit erg sociaal en dus was het makkelijk om me te integreren in een groep waar een heel goede sfeer heerst met veel momenten van plezier. Maar we leggen ook de nodige ernst aan de dag wanneer het moet en zo hoort het ook.”, glimlacht de Hoeilaartse balgoochelaar.

Volgende zondag trekken de Doenders naar het Pajottenland voor de wedstrijd op het veld van Galmaarden, een ploeg met slechts 2 punten minder dan ERCH. Hopelijk valt de blessure van Stijn Baudet mee want met Taymans, El Bay en Collyns is de Hoeilaartse ziekenboeg al aardig gevuld.

Doelpunten: 9′ Imhoff R. (0-1), 40′ Coly (pen. 1-1), 52′ Delire T. (1-2), 71′ Sikumoya Bofando J. (2-2), 90′ El Yousfi A. (3-2)
ERCH speelde met: Vandervoort B., Badiane A., Nicodème J., Smidts Y., Baudet S. (23′ El Yousfi A.), Bolline B, Dewolf N. (62′ Raemdonck T.), Heremans K., Dewolf W., Bukasa R. (62′ Sikumoya Bofando J.), Jørgensen F.