31/08/2014: ERC Hoeilaart A – RC Sartois

 

Na een moeilijke en mentaal zware week stonden er voor de beide eerste elftallen van ERC Hoeilaart de langverwachte openingswedstrijd van het seizoen op het programma. Daar waar de jonge bende van de B-ploeg op zaterdagavond al een ultiem eerbetoon betuigde aan Jaysem Hamed door de klinkende 4-1 overwinning (tegen Kraainem B) aan hem op te dragen, wachtte onze A-ploeg de traditioneel moeilijke wedstrijd tegen RC Sartois. Toch waren de Hoeilaartse supporters hoopvol, want een degelijke voorbereiding en een duidelijke kwaliteitsinjectie zorgde voor veel verwachtingen. Coach Wayenbergh liet Afkir, Stiellemans & Begdouri speelminuten opdoen met het B-elftal en kon voorts uit een zo goed als volledige kern putten.

De bezoekers uit het verre Sart-Dames-Avelines lieten alleen al qua fysieke présence zien dat het geen eitje ging worden voor de Doenders. Alleen al de achterhoede leek verdacht veel op een combinatie tussen basketspelers en American Football-spelers en de vaak technische thuisspelers hadden in de aanvangsfase het dan ook moeilijk om door de meteen dubbel opgetrokken verdedigingsgordel van Sartois te beuken. Toch was het ERCH dat de bal opeiste en met geduldig combinatievoetbal trachtte de verdediging van de bezoekers te ontwrichten. En de kansen op het oh zo belangrijke openingsdoelpunt kwamen er ook. Een scherpe voorzet bereikte aan de tweede paal net geen eindpunt, Elton Pila draaide zich in de zestien knap vrij maar vergat dan af te drukken en de bezoekende doelman redde knap met een beenveeg op een poging van kortbij van Timothy Van Brusselen.  Ook een dubieuze fase met al dan niet handspel in de grote rechthoek werd door de scheidsrechter weggewuifd. Toch leek gans ERCH te kunnen juichen toen Jeroen Van Tricht na hoekschop een bal aan de tweede paal kon inkoppen, maar diezelfde bezoekende doelman verrichte  – met hulp van de paal – een werkelijk miraculeuze redding en zorgde er zo voor dat de brilscore op het scorebord bleef. Menig Hoeilaartse supporter zag buiten de zwarte regenwolken ook de spreekwoordelijke bui al hangen. Want de ongeschreven voetbalwet dat wie niet scoort het deksel op de neus krijgt, telt voor vele ploegen, maar in het bijzonder voor de bezoekers uit Sartois. Toen ERCH dan zelf nog ging knoeien, was het verdict meteen gevallen. Gérard controleerde een bal verkeerd en verzaakte dan van kordaat in te grijpen. Janssens moest dit opvangen door een professionele fout te maken en de logische vrije trap die daarop volgende werd perfect over het muurtje voorbij een kansloze Penasse in doel geborsteld. De “fatale” achterstand tegen Sartois was een feit en velen hadden toen reeds het gevoel dat de match gespeeld was. Rusten dus met een frustrerende achterstand op het scorebord.

Wie na rusten een stormloop van de thuisploeg verwachtte werd al snel bedrogen. ERCH had opnieuw enorm veel balbezit, maar de dubbele afweergordel van Sartois trachtte er telkens snedig uit te komen en al snel in de tweede helft was de partij helemaal gespeeld. Op één van die snedige counters gleed een bezoekende aanvaller langs alles en iedereen, won het één-tegen-één duel met Van Tricht en schoof de bal zeer rustig onder Penasse in doel. ERCH kan echter een pluim op zijn hoed steken dat het toch nog onversaagd op zoek bleef gaan naar puntengewin. Vooral de sterk ingevallen Huybrechts en Glisic zorgden voor gevaar, net als de eveneens uitstekend ingevallen Oulanti. Na een kleine belegering besloten de bezoekers dan maar een handje / voetje te helpen door een harde voorzet voor de neus van de aanstormende Ghys in eigen doel te tikken. Gans ERCH voelde dat er meer inzat, maar moest toch opletten voor de bezoekende counters. De bal werd nu helemaal gemonopoliseerd door de Doenders, maar al te vaak werden de aanvallen foutief afgebroken en verzaakte de ref om dit strenger te bestraffen. Ook het eindeloze tijdtrekken van de bezoekers irriteerde menig Doender en jammer genoeg kostten de verbale opmerkingen de thuisspelers 2 gele kaarten en de onterechte verwijdering van coach Wayenbergh uit de neutrale zone. Toch bleef ERCH beuken op de bezoekende verdediging, maar werd het uiteindelijk telkens net niets. De gelijkmaker bleef op de paal steken toen Janssens een voorzet knap inkopte, maar tot zijn en eenieders ontzetting de bal niet in doel zag stuiten, maar daarentegen pardoes in de handen van de bezoekende doelman viel. De ref had ook blijkbaar genoeg gezien en bestrafte de bezoekers niet door zo goed als geen blessuretijd bij te tellen en floot zo de wedstrijd af.

Een nederlaag in eigen huis op de openingsspeeldag komt hard aan bij de ambitieuze Doenders en met een moeilijke verplaatsing naar Kampenhout voor de boeg, zit de druk er meteen al wat op. Toch kan ERCH deze nederlaag op zichzelf afroepen. Eigen kansen niet benutten of gepareerd zien en dan zelf doelpunten bijna in cadeauverpakking weggeven is vragen om problemen. Zeker tegen perfect georganiseerde elftallen als Sartois dat met alle middelen zijn eigen kwaliteiten verdedigde en daar jammer genoeg tegen ERCH telkens als overwinnaar mee wegkomt … Volgende week in Kampenhout weten de jongens van coach Wayenbergh meteen wat hun te wachten staat en dat is punten mee brengen naar Hoeilaart vanuit witloofland. Aftrap in Kampenhout komende zaterdag, 06/09, om 18u (!!).

Het B-elftal van ERCH speelt komende zondag zijn competitiewedstrijd om 15u00 op en tegen Ritterklub Jette.

Supporters, allen op post !!

Doelpunten:  34′ X (0-1), 52′ X (0-2), 74′ own-goal Sartois (1-2)
ERCH Speelde met: Penasse, Gérard (57′ Glisic), Chaabi, Janssens, Nossin, Van Tricht, Kalala, Meysmans (55′ Oulanti), Van Brusselen, Ghys & Pila (55′ Huybrechts).