30/08/2015: ERC Hoeilaart A – VV Houtem

 

Na een stevige voorbereiding stonden er voor de beide eerste elftallen van ERC Hoeilaart eindelijk de eerste competitiewedstrijden op het programma. Coach Philippe Wayenbergh van het A-eltal kende weinig selectieproblemen, want op de geblesseerde Yassine Chaabi na, kon hij over gans zijn kern beschikken. Zo gingen Afkir, Cédric De Schaut, Stiellemans, Leleux, Selemani en Termini mee met de B-ploeg op puntenjacht in Tildonk en vatten reservedoelman Van Voorhuyzen, Dipakayi, Kalala en Oulanti plaats op de bank.

Eerste tegenstander van deze nieuwe competitie op het hoogste niveau van het Brabantse voetbal was VV Houtem. De paars-witten uit de Tiense regio konden zich vorig jaar maar nipt handhaven, maar kondigden zich toch als een stevig blok aan. Onder een loden en verzengende hitte moesten de acteurs onder een matige belangstelling er al van in het begin invliegen. Zo kreeg Ghys meteen een schietkans, maar was het schot niet krachtig genoeg om de bezoekende doelman te verontrusten. Toch kon ERCH al snel op voorsprong klimmen. Een perfect aangesneden hoekschop werd door de sterke Jeroen Van Tricht hard binnen gekopt in de korte hoek. De Doenders meteen op rozen dus en de bezoekers konden daar in het begin vrij weinig tegenover stellen. ERCH was steviger in de duels en trachtte er snel uit te komen. Jammer genoeg resulteerde dit niet in een verdubbeling van de voorsprong. Zo konden zowel Van Brusselen als Ghys uitstekende kansen niet verzilveren en was het aan de overzijde nog (wat extra) zweten toen de lijnrechter de bezoekende gelijkmaker terecht afvlagde. De bezoekende spits stond immers duidelijk voor de bal toen deze voorwaarts werd afgelegd en de buitenspelsituatie werd dus terecht bestraft, ondanks uitvoerig bezoekend protest. Zo ging ERCH met een terechte voorsprong de rust in, maar was er toch ergens wat wrevel dat er geen grotere voorsprong op het scorebord stond.

Jonas De Schaut bezorgde ERCH de volle buit

Jonas De Schaut bezorgde ERCH de volle buit

Na rusten geen wijzigingen en de liters water gingen er vlotjes door bij beide elftallen. De geel-zwarten trachtten meteen terug de tegenstander bij de keel te grijpen, maar botsten al snel op een snedige counter. De harde voorzet vanop links werd ongelukkig door Jannes Nicodème nog net gedevieerd en de bal verdween voorbij een verbouwereerde Fred Desomberg in de verste hoek. Alles terug te herdoen dus en de Doenders leken even van slag. Toch klom ERCH opnieuw op voorsprong toen Denis Ghys een voorzet aan de tweede paal controleerde en de bal kurkdroog onder de bezoekende doelman knalde. Wie hoopte dat de Doenders de voorsprong deze keer wel konden consolideren kwam bedrogen uit, want net toen de licht geblesseerde Van Tricht vervangen werd, konden de bezoekers al van kortbij gelijkmaken. Duidelijk een stevige psychologische tik voor ERCH want na de gelijkmaker leken onze jongens duidelijk even van slag en ging de warmte hen ook nog wat meer parten spelen. Houtem van zijn kant miste een dot van een kans toen balverlies niet werd afgestraft en aan de overzijde moest de doelman een knappe plaatsbal onder de lat wegtikken. Een bezoekende speler moest noodgedwongen vervangen worden nadat hij in een duel met Glisic zich ongelukkig blesseerde. Toen beide ploegen zich stilaan konden verzoenen met een puntendeling sloeg ERCH toch nog toe. Enkele hoekschoppen leverden enkele hete standjes voor het bezoekende doel op en bij één van die fases was Jonas De Schaut attent genoeg en kon de bal hard in doel schieten. Dolle vreugde bij iedereen die ERCH lief is en in de laatste minuten leek eerder ERCH nog verder te kunnen uitlopen op de counter dan dat Houtem een slotoffensief kon ontwikkelen. Toch haalde ERCH meer dan opgelucht adem toen kersvers papa Fred Desomberg in de absolute slotminuut een vrije trap uit de kruising ranselde. De uitstekend leidende scheidsrechter floot de match af en de eerste driepunter in 1e provinciale kon meteen gevierd worden.

Ondanks de hitte een zeer sterke collectieve prestatie van de Doenders die zich meteen lieten gelden in de hoogste provinciale reeks en een belangrijke thuisoverwinning boekten in het zicht van de komende wedstrijden. In alle geval 3 gouden punten die ze ERCH niet meer kunnen afnemen. Zeker met het loodzware programma de komende weken in het achterhoofd (uit naar Diest en Bierbeek en tussenin thuis tegen Stockel) kan alle puntengewin in de komende weken enkel maar als “bonus” dienen.

Beginnen aan deze reeks van kleppers doen we komende zaterdagavond als we naar het verre Diest trekken om er in het Warandestadion de plaatselijke zwart-witten te gaan bekampen. In een groot stadion één van de grote titelfavorieten gaan bekampen zal een heuse belevenis en opdracht zijn voor onze jongens, maar mits de nodige inzet en collectiviteit is er in het voetbal alles mogelijk. Aftrap zaterdag om 19u30 in Diest, supporters, allen op post !!

Nog even meegeven dat onze B-ploeg de competitie alvast ook succesvol inzette met een stevige 2-5 overwinning op het veld van het stugge Tildonk. Hopelijk zijn ook de jongens van coach Denayer ook vertrokken voor een stevige reeks !!

  • Za 05/09/15 om 19u30: KFC Diest – ERCH A
  • Za 05/09/15 om 19u00: ERCH B – KNV Keerbergen

Doelpunten: 8′ Van Tricht (1-0), 53′ Nicodème (own-goal, 1-1), 61′ Ghys (2-1), 63′ Wouters (2-2), 82′ De Schaut J. (3-2).
ERCH speelde met: Desomberg, Nicodème, J. De Schaut, Verheyden, Van Tricht (63′ Dipakayi), Janssens, Ghys, Van Brusselen (73′ Oulanti), Brackman, Glisic & Dehaes (53′ Kalala).