05/09/2015: KFC Diest – ERC Hoeilaart A

Dankzij een doelpunt van Cedric De Schaut in de slotfase van de wedstrijd, kon ERC Hoeilaart vorige week de 3 punten thuis houden in de allereerste wedstrijd van de club in eerste provinciale. Een historische zege dus, maar ook belangrijk met het oog op het vervolg van de competitie. Met wedstrijden tegen achtereenvolgens Diest, Stokkel en Bierbeek kondigde dat vervolg zich als bijzonder lastig aan. Afgelopen zaterdagavond stond de verre verplaatsing naar KFC Diest op het programma. Deze ploeg promoveerde net als ERCH pas op het einde van vorig seizoen naar de hoogste reeks van de provincie Brabant.  Maar de club is ambitieus en wil doorstoten naar nationale reeksen.  Daartoe lijfde het onder andere Daniel Guijo-Velasco (ex-PSV) in die overkwam van de Nederlandse tweedeklasser Helmond Sport. Maar daarnaast beschikt Diest over een aantal andere uitstekende spelers zoals bvb Benji Commers, waardoor het tot de sterkhouders in de reeks zou moeten horen. Langs Hoeilaartse zijde had trainer Philippe Wayenbergh af te rekenen met een aantal geblesseerden: Yassine Chaabi (knie),Bedou Dipakayi (niet getraind) en ook Tommy Verheyden (lies) die na de opwarming afhaakte.  De omstandigheden in het Warandepark waren toch wel wat ongewoon voor de Doenders: een zeer groot veld met een grote staantribune en een grote zittribune die goed gevuld was met een naar schatting kleine 1000 enthousiaste Diestse supporters.  Een belangstelling waar menig clubs uit de nationale reeksen jaloers op zouden zijn.

Denis ghys scoorde de 1-1 tegen KFC Diest

Denis Ghys scoorde de 1-1 tegen KFC Diest

ERCH lijkt dan ook wat onder de indruk bij aanvang van de partij en speelt krampachtig. De thuisploeg domineert de openingsfase met powerplay waar de bezoekers maar weing tegenover kunnen stellen. Het is dan ook logisch dat Diest na een dik kwartier de score kan openen langs Mehmet Akyil.  Halverwege de eerste helft kunnen we niet anders dan besluiten dat Diest op alle niveau’s de betere ploeg is. Hoeilaart toont (te) veel respect voort de tegenstander en als het dan toch eens in balbezit komt, wordt de bal al te vaak onzorgvuldig ingespeeld met balverlies tot gevolg. Maar tijdens het laatste kwartier verliest de thuisploeg langzaam maar zeker terrein. De Doenders kunnen meer en meer dreigen. Zo gaat De Schaut in verdachte omstandigheden neer in de 16 maar de scheidsrechter ziet er geen fout in.  Even later wordt Denis Ghys afgezonderd voor doelman Claes en vanuit schuine hoek kan de Hoeilaartse prijsschutter afwerken: 1-1! De slotfase van de eerste helft biedt nog meer spektakel. Eerst kan Diest dreigen vanop corner maar de bal wilt er niet in. Aan de overzijde lanceert Ghys de snelle Loïc Dehaes die puik voorzet naar Timothy Van Brusselen. De Hoeilaartse aanvoerder schiet de wenkende doelkans echter pal op Claes. Hier had ERCH op voorsprong moeten staan! Maar we gaan rusten met een 1-1 tussenstand.

De tweede helft begint rampzalig voor Hoeilaart. Na een scherpe counter vanop links kan Commers al snel de 2-1 binnenkoppen. De bezoekers lijken aangeslagen en kunnen het goede spel van het derde kwartier niet meer brengen. Wanneer Commers dan ook nog iets over het uur de 3-1 scoort na alweer een voorzet vanop de linkse flank, lijkt het over en out. Met de inbreng van Aussama Oulanti en Adaon Kalala dringt ERCH nog wat aan maar tot effectief doelgevaar komt het niet.  De voor ERCH atypsiche lange bal wordt al te vaak gehanteerd en dus blijft het 3-1.

Een verdiende overwinning voor Diest, laat dat duidelijk zijn. Al hadden we het nog wel willen zien indien het vlak voor rust toch 1-2 was geworden. De Doenders lieten in ieder geval zien dat ze het de sterkere ploegen in de reeks knap lastig kunnen maken, en de prestatie moet zeker het nodige vertrouwen geven om volgende week Stokkel mee te ontvangen.  Vooraf vreesde men aan Hoeilaartse zijde nochtans een afstraffing, zei Denis Ghys na afloop:
“Als je tegen een ploeg speelt die de week voordien met 2-7 ging winnen op verplaatsing, dan ben je toch op je hoede voor een afstraffing.  We waren vooraf dan ook blij met een punt.  Maar nadat we wat bekomen waren van de omstandigheden speelden we een sterk 3de kwartier waarbij we de duels begonnen te winnen op hun helft, en daardoor kwamen er kansen.  Ook na de 2-1 vroeg in de 2de helft hadden we het gevoel dat we nog iets konden pakken.  Maar als even later de 3-1 volgt, wisten we dat het moeilijk ging zijn.  Maar ik houd zeker geen slecht gevoel over aan de prestatie tegen Diest. We hebben een goede match gespeeld.  Volgende week thuis kunnen we toch altijd dat tikkeltje meer en het vertrouwen binnen de ploeg is nog altijd zeker aanwezig.”

Doelpunten: 17′ Akyil (1-0), 36′ Ghys (1-1), 48′ en 63′ Commers (2-1 en 3-1)
ERCH speelde me: Desomberg, Afkir, Janssens (80′ De Schaut C.), Van Tricht, De Schaut J., Nicodeme (70′ Kalala),  Ghys, Brackman (65′ Oulanti), Van Brusselen, Dehaes, Glisic.

We geven graag nog even mee dat onze P4 ook haar 2de wedstrijd heeft gewonnen.  Het verpulverde de bezoekers van KNV Keerbergen met 7-0!  Volgende week speelt ERCH B een streekderby op het veld van FC Moorsel.