27/09/2015: ERC Hoeilaart A – FC Merchten 2000 A

 

Met een overwinning, een nederlaag en 2 gelijke spelen doet ERC Hoeilaart A het zeker niet slecht tijdens zijn eerste weken in eerste provinciale.  Maar een nieuwe overwinning zou welkom zijn aan de Kapelstraat.  Afgelopen zondag kon die 2de zege van het seizoen misschien wel behaald worden met de komst van FC Merchtem 2000, een ploeg die tot voor zondag 1 puntje meer telde dan de Doenders.  Nicolas Stiellemans en Yassine Chaabi liggen nog steeds in de lappenmand.  Die laatste zien we wellicht pas na Nieuwjaar terug op het veld.  Ten opzichte van vorige week in Bierbeek verdwenen Brackman en Huybrechts uit de kern.  Adaon Kalala en de uit schorsing terugkerende Bedou Dipakayi verschenen voor het eerst dit seizoen aan de aftrap.  Daardoor werden Loïc Dehaes en Janko Glisic naar de bank verwezen en zij zaten daar naast Cedric De Schaut en doelman Bjarne Vandervoort.

De partij wordt onder een stralende herfstzon op gang gefloten en Hoeilaart begint scherp.  Aussama Oulanti kan zich doorzetten in de zestien maar plaatst het leder nog net binnen het bereik van de vingertoppen van doelman Alliet.  Maar toch kunnen de Hoeilaartse supporters nog voor het eerste kwartier is verstreken, al juichen.  Denis Ghys wordt met een puike verre bal van Oulanti aangespeeld in de grote rechthoek. Zijn controle is uitstekend en beheerst plaatst hij de 1-0 via de binnenkant van de verste paal binnen!  De bezoekers tonen zich echter ook als een goede ploeg die over een sterk middenveld beschikt. Echt uitgesproken doelkansen komen er aanvankelijk niet vanwege Merchtem, al gaat halverwege de eerste helft een laag schot maar net voorlangs.  Even later moet Fred Desomberg met enige moeite een afstandsschot in corner verwerken.  Bij de hoekschop die daarop volgt komt de afvallende bal terecht bij de vrijstaande Gaudi en hij schiet door een bos van benen de gelijkmaker binnen: 1-1.  Hoeilaart lijkt even van slag en kan niet reageren.  Erger nog, na een misverstand tussen Desomberg en Jason Janssens komt Jonas Van Den Broeck met een gelukje in balbezit en hij kan de 1-2 rustig in het lege doel leggen.  Nog voor de pauze stelt ERCH echter orde op zaken.  Ghys bereikt met een uitstekende pass Adaon Kalala en die bedankt met een sublieme lob voor zijn basisplaats en brengt de stand zo terug in evenwicht: 2-2.  Dat is meteen ook de ruststand na een genietbare eerste helft.

Na de rust valt er aanvankelijk weinig te beleven want beide ploegen houden mekaar in evenwicht.  Nog voor het uur echter kunnen de bezoekers andermaal op voorsprong komen wanneer Simon Van Den Broeck de 2-3 kan scoren.  Het voorafgaand handspel wordt jammer genoeg niet opgemerkt door noch de lijnrechter noch de scheidsrechter.  ERCH moet dus opnieuw achtervolgen en trainer Wayenbergh brengt met Dehaes en Glisic twee verse offensieve krachten in.  Minder dan 20 minuten voor tijd gaat Kalala op wandel in het strafschopgebied maar wordt daarbij duidelijk gehaakt.  De bal gaat logischerwijze op de stip en Ghys laat de kans niet liggen om zijn ploeg terug op gelijke hoogte te brengen: 3-3.  Een serieuze mentale opsteker voor de Doenders die vooral onder impuls van een bedrijvige Glisic op zoek gaan naar de winning goal.  De doelkansen volgen mekaar nu snel op.  Eerst krijgt Glisic 2 goede mogelijkheden maar de eerste wordt doorzien door Alliet en de 2de gaat over.  Ook Ghys waagt nog eens zijn kans na een snelle inworp van Tommy Verheyden maar opnieuw staat Alliet pal.  Een minuutje later moet de Merchtemse doelman zich toch gewonnen geven wanneer Glisic zijn uitstekende invalbeurt beloond ziet met de winning goal.  Merchtem moet nu op zoek naar de gelijkmaker en is daarbij verplicht om ruimte te laten aan de thuisploeg.  Die maakt daar gebruik van maar laat na om via een aantal uitstekende doelkansen de match definitief te beslissen. Wanneer de scheidsrechter dan nog onbegrijpelijk lang laat doorspelen na de 90e minuut blijft de spanning in de match, maar uiteindelijk na maar liefst 6 (!) minuten extra tijd wordt er afgefloten.

De toeschouwers werden niet alleen door de weergoden, maar ook door de voetbalgoden verwend afgelopen zondagnamiddag.  In een spektakelrijke wedstrijd met maar liefst 7 doelpunten kon ERCH aan het langste eind trekken.  Merchtem toonde zich als een uitstekende ploeg maar moest in het laatste kwart van de match toch fysiek zijn meerdere erkennen in de Doenders.  Verdediger Jonas De Schaut, die pas afgelopen zomer samen met broer Cedric  in Hoeilaart neerstreek en nu al tot de sterkhouders van de ploeg behoort,  zag ook daarin één van de voornaamste redenen waardoor de verdiende overwinning er kwam:
Ik vind dat we over de hele wedstrijd gezien de overwinning wel verdienden. We kenden volgens mij wat pech met de tegengoals (de tweede vloeide voort uit een ongelukkige tussenkomst en de derde na duidelijk handspel), waardoor we ons telkens opnieuw in de wedstrijd moesten knokken. Vooral na de 2-3 hadden we het even moeilijk, maar uiteindelijk konden we onder meer dankzij ons fysieke overwicht en enkele uitstekende invalbeurten op het eind toch nog het verschil maken. We zetten hiermee opnieuw een stap voorwaarts in onze evolutie waardoor ik ervan overtuigd ben dat ERCH wel degelijk zijn plaats heeft in P1. Met deze groep hebben we volgens mij intrinsiek genoeg kwaliteit om minstens een rustig seizoen in eerste provinciale door te komen. Maar zoals we na vijf wedstrijden kunnen vaststellen, zal er geen enkele gemakkelijke wedstrijd tussen zitten. We moeten ons nog wat aanpassen aan het niveau op verschillende vlakken, maar ik heb de indruk dat we daar elke week in groeien. Voor mij persoonelijk klopt het inderdaad wel dat ik me in mijn sas voel op dit niveau én bij ERCH, ook al speelde ik vorig seizoen nog in 4de provinciale bij KSV Moorsele. Maar vroeger was ik steeds in hogere reeksen actief (net zoals mijn broer trouwens). In totaal speelde ik 9 seizoenen in de jeugdreeksen van eerste klasse (bij Excelsior Moeskroen, Club Brugge en SV Zulte-Waregem) waarna ik omwille van de combinatie met mijn universitaire studies besloot om enkele reeksen lager te gaan spelen (eerst nog in 1e provinciale bij FC Gullegem, maar na een Erasmus-uitwisseling in Moorsele dus). Bij Moorsele heb ik een fantastische periode gekend, al moet ik zeggen dat het lagere niveau soms wel wat frustraties opriep. Ik ben dus heel tevreden om weer wat hoger te kunnen spelen. Ik ervaar ERC Hoeilaart als een warme club met trouwe supporters, waar het niet moeilijk is om je snel thuis te voelen. Bovendien hebben we een aangename spelersgroep, wat de integratie alleen maar gemakkelijker maakt.”

Volgende week zondag trekt ERCH A naar Crossing Schaarbeek (Algemeen Stemrechtlaan, 1030 Schaarbeek). Supporters op post!!

Doelpunten: 10′ Ghys (1-0), 27′ Gaudi (1-1), 32′ Van Den Broeck J. (1-2), 35′ Kalala (2-2), 57′ Van Den Broeck S. (2-3), 72′ Ghys (pen. 3-3), 83′ Glisic (4-3)
ERCH speelde met: Desomberg, De Schaut J., Verheyden, Van Tricht, Oulanti, Janssens, Ghys, Van Brusselen (60′ Glisic), Kalala (72′ De Schaut), Nicodème (65′ Dehaes), Dipakayi