26/01/2014: FC Kosova Schaarbeek – ERC Hoeilaart: 0-2

Met dank aan Noppe.

Met de duidelijke 4-0 overwinning van vorige week mocht ERC Hoeilaart zich al voor de 9de (!) opeenvolgende keer ongeslagen noemen. Na een aarzelende start in 2de provinciale stond de ploeg inmiddels als beste nieuwkomer geklasseerd. Vooral de prestaties vlak na Nieuwjaar tegen topploegen als Stokkel en Wezembeek werden erg gesmaakt door de steeds groter wordende Hoeilaartse aanhang. Afgelopen zondag stond een lastige verplaatsing op de kalender met de match op het veld van Kosova Schaarbeek. Deze ploeg stond op plaats 3 en kwam in de heenronde probleemloos winnen aan de Kapelstraat met 0-2. Yassine Chaabi keerde terug uit schorsing en verdrong Anthony Termini opnieuw naar de bank. Ook Van Voorhuyzen, Gysegom en Stiellemans mochten op de reservebank plaatsnemen.

Onder een druilerig en koud winterweer begonnen beide ploegen zoals het hun huidige status verantwoordt, namelijk met snedig en vlot combinatievoetbal en enkele stevige duels. Het natte kunstgras zorgde er dan nog eens voor dat de bal enorm doorgleed en dat er net iets te veel slechte controles waren om doelrijpe kansen af te dwingen. Toch was het Hoeilaart dat als eerste de neus aan het venster stak, doch echt doelgevaar leverde dit niet op. Ook doelman Penasse had niet veel werk op te knappen en zag aan de overzijde ERCH dan toch op voorsprong klimmen. Jason Janssens lepelde de bal net achter de verdediging. Jeroen Van Tricht was een fractie sneller dan de doelman en devieerde zo de bal met de punt van de voet tergend traag in doel. Veel protest bij de thuisploeg die een fout op doelman Bounou zag, maar de uitstekend leidende scheids had het bij het rechte eind en keurde het doelpunt dan ook logischerwijze goed. Bounou echter hield er een lichte hoofdwonde aan over en moest met de ambulance afgevoerd worden. Hoeilaart in een comfortabele positie dus, maar iedereen schrok toch even toen Gérard de bal knullig verloor als laatste man. Maar de doorgebroken thuisspeler kon de bal niet goed controleren en zag zo een doelrijpe kans de mist zag ingaan. De wedstrijd bleef aangenaam over en weer golven en Jeroen Van Tricht zorgde met een magistrale lob bijna voor het doelpunt van het jaar. Van op de zijlijn belandde zijn boogbal net op de bovenkant van de deklat. Vlak voor rust zorgde een bedrijvige Shayker Hamed voor een verdubbeling van de score. Een voorzet vanop rechts waaide over alles en iedereen, en de volledig vrijstaande Hamed kopte de bal recht door de benen van de thuisdoelman: 0-2! ERCH op rozen aan de rust en onverdiend kon men dat geenszins noemen.

Na rusten leek de match een spelletje van kat en muis te gaan worden. Kosova trachtte snel de aansluitingstreffer te maken, maar een tweetal uitstekende reddingen van Cédric Penasse verhinderden dit. Aan de overkant kon een bijwijlen zwierig ERCH snedig counteren en waren zowel Glisic, Hamed als Van Brusselen dichter bij de 0-3 dan dat Kosova terug in de match kon komen. Achterin hielden de Doenders de deur stevig op slot en met technisch verzorgd voetbal hielden de bezoekers de vaardige thuisploeg al bij al vrij vlot onder controle. Een mooie vrije trap van Van Brusselen werd knap gepareerd door thuisdoelman Ozgur en deze was ook bij de pinken op een poging van Glisic. Ook Jason Janssens was dicht bij een doelpuntje, maar zijn poging – na mistasten van diezelfde Ozgur – was te zwak om in doel te belanden. Hoeilaart speelde de match volwassen uit en gans Kosova moest vandaag zijn meerdere erkennen in de alweer verrassend sterke Doenders.

Opnieuw een meer dan knappe prestatie van geel-zwart tegen alweer een sterke tegenstander. 10 wedstrijden op rij niet verliezen is als nieuwkomer in de 2e provinciale alvast bewonderenswaardig. Het technisch en verzorgde voetbal en vooral ook het collectieve blok dat ERCH de laatste weken laat zien doen de weeral talrijk opgekomen supporters misschien al naar meer verlangen. Maar laat ons rustig blijven en deze opwaartse lijn zo lang mogelijk trachten aan te houden. Jeroen Van Tricht opende de score en zag zijn ploeg verdiend winnen:
“We speelden een goede eerste helft waarin we zelf tot een paar kansen kwamen en ook twee keer konden scoren. Bij de 0-1 kom ik ongelukkig in botsing met de keeper nadat ik de bal in doel trapte. Hopelijk is hij snel terug in orde, zodat hij terug onder de lat kan postvatten. Ik verdubbelde bijna de score na slecht ontzetten van de keeper, maar de bal viel jammer genoeg op de deklat. Vanaf dan houden we de wedstrijd goed onder controle en valt de 0-2 na een mooie collectieve aanval waarbij Shayker scoort op voorzet van Aussama. Kosova voetbalde goed mee in de eerste helft maar kwam enkel tot een doelrijpe kans door een flater in onze defensie. In de tweede helft was het zaak om de match uit te spelen en de 0 op het bord te houden. We hadden nog een paar kansen om de score te vergroten op de counter maar al bij al is 0-2 een correcte uitslag. Met een 10 op 12 als resultaat in de laatste 4 matchen zitten we momenteel in bloedvorm. De laatste nederlaag dateert al van 3 november 2013 tegen Kosova. Deze lange reeks zonder nederlaag geeft veel vertrouwen aan de groep en dit zie je momenteel ook aan het voetbal dat we op de mat leggen. Er is nog steeds een grote middenmoot waardoor je snel plaatsen kan stijgen of zakken. Hopelijk kunnen we volgende week terug de 3 punten meenemen zodat we steeds meer naar boven kunnen kijken in het klassement! Ik ben dan ook tevreden dat ik de overstap naar Hoeilaart heb gemaakt en terecht kwam in een ploeg met een basis van tevreden spelers. Bovendien kon ik opnieuw samen spelen met mijjn broer Dieter.”

Volgende week wacht er op het veld van Bosvoorde alweer een taaie tegenstander op een ongetwijfeld zwaar en moeilijk bespeelbaar veld. De heenwedstrijd tegen Bosvoorde werd trouwens ook met 0-2 verloren, dus ook hier kunnen de Doenders hun revanche gaan nemen. Dit zal dan wel dienen te gebeuren zonder Nicolas Stiellemans die zijn 6e gele kaart van het seizoen pakte en aldus één speeldag geschorst is. De goede prestaties weerspiegelen zich duidelijk ook in de het aantal Doenders dat de verplaatsingen meemaken, dus hopelijk ook allen terug op post voor de wedstrijd van volgende week zondag in Bosvoorde. Aftrap om 15u00 !!

Doelpunten: 23′ Van Tricht J (0-1), 38′ Hamed (0-2).
ERCH speelde met: Penasse, Oulanti (67′ Stiellemans), Begdouri, Chaabi, Van Tricht J., Van Brusselen, Glisic (88′ Termini),, Hamed (75′ Gysegom), Janssens, Gérard & Afkir.