02/02/2014: RRC Bosvoorde – ERC Hoeilaart: 2-1

Met dank aan Noppe

Sinds Nieuwjaar gooit ERC Hoeilaart hoge ogen en doet vriend en vijand verstomd staan met mooie resultaten tegen zowel de kopploegen als de ploegen uit de tweede helft van de rangschikking, en dit alles met verzorgd voetbal. De ploeg steeg week na week in de rangschikking en her en der hoorde je zelfs al het woord “eindronde” vallen! Maar binnen bestuur en technische staf houdt men de voetjes op de grond en het behoud in 2de provinciale blijft het hoofddoel aan de Kapelstraat. De magische grens van 30 punten is in dat verband een vaak vooropgestelde doelstelling. Die mijlpaal kon afgelopen zondag bereikt worden op het veld van Bosvoorde. Deze ploeg liet ERCH in de heenronde kansloos en kwam met 0-2 winnen in Hoeilaart. In het grote en statige Drielindenstadion moesten de jongens van coach Wayenbergh aantreden op een hobbelig en groot veld, waar de technische kwaliteiten van onze ploeg minder tot uiting zouden komen. Nicolas Stiellemans was geelgeschorst en zijn plaats op de bank werd ingenomen door Yunus Yildiz. Voor de rest wijzigde er niets in de basisploeg ten opzichte van de voorbije wedstrijd. Jason Janssens was wel niet 100% wegens ziekte maar werd toch opgelapt.

Al van bij de aftrap was het duidelijk dat het stevige en fysieke spel van Bosvoorde op dit terrein een moeilijk te bespelen factor zou worden voor de Doenders. Toch is de eerste kans voor ERCH wanneer Janko Glisic zich sterk doorzet op de linkse flank, naar binnen snijdt, maar zijn schot ziet afgeblokt worden door de thuisdoelman. Jammer genoeg zou deze vroege kans de enige zijn van de Doenders gedurende gans de eerste helft. Want nadien vervalt het spel van ERCH in een slordig samenraapsel van slechte passes, zwakke controles en ongecontroleerd “potteke stamp”. Bosvoorde daarentegen trekt alle registers open om de zo gegeerde voorsprong op het scorebord te zetten. Een verre voorzet valt aan de verste paal pardoes op de paal en de rebound wordt knap ingeschoten, maar beland op de onderkant van de deklat! Wie dacht dat ERCH hiermee wakker zou geschud zijn kwam bedrogen uit, want een daaropvolgende vrije trap werd opnieuw op de paal gekopt. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de sterke thuisspits Haddouch zich goed doorzette en de bal hard en laag onder doelman Penasse binnen knalde. Een oververdiende voorsprong voor de thuisploeg. Gelukkig was Bosvoorde zelf niet altijd even secuur in het benutten van de ruimte want een dubbele voorsprong was meer dan verdiend geweest aan de rust. De Doenders daarentegen stonden erbij en keken ernaar. De vele Hoeilanders in de grote tribune trokken dan ook grote ogen aangezien het spelpeil in vergelijking met de voorbije weken echt ondermaats was.

Na een donderpreek aan de rust en wat tactische aanpassingen, begon ERCH alvast vol goede moed aan de tweede helft. Die hoop werd jammer genoeg snel de kop ingedrukt. Eric Louyet zet zich goed door op rechts, kapt Sami Afkir uit – die jammer genoeg dan net wegglijdt – en trapt de bal zeer knap in de verste hoek langs een kansloze Cédric Penasse. De dubbele voorsprong staat dan toch op het bord en er rest ERCH niets anders dan alle registers open te trekken. Gelukkig was het spelpeil de tweede helft alvast wat meer zoals het moet zijn. ERCH probeert waar mogelijk via geduldig combinatievoetbal wat kansen aaneen te rijgen en slaagt daar tot twee maal toe in. Shayker Hamed wordt mooi vrijgespeeld en komt oog in oog met de thuisdoelman. Zijn poging wordt echter snel en vakkundig gepareerd. Even later wordt de ingevallen Gysegom ook alleen voor doel gezet, maar zijn plaatsbal zwaait ver af naast doel. Twee huizenhoge kansen dus voor de Doenders en wie niet scoort op deze fases, kan weinig aanspraak maken op puntenwinst. Aan de overzijde moet Penasse nog tweemaal zijn kunnen tonen op twee harde schoten. Uiteindelijk zorgt de eveneens ingevallen Yunus Yildiz voor de aansluitingstreffer, nadat hij perfect het straatje wordt ingestuurd en van kortbij de bal onder de keeper schufit. Een aansluitingstreffer die echter te laat komt. Enkel Van Brusselen is er nog dicht bij, maar zijn poging vanuit een zeer scherpe hoek gaat nipt over doel.

Zo eindigt een teleurstellende partij van ERCH dus in een vermijdbare, maar gezien het spelbeeld verdiende nederlaag. Meteen een einde dus aan een zeer indrukwekkende reeks van de Doenders zonder nederlaag. Toch moet ondanks deze ondermaatse prestatie niet meteen alles overboord gegooid worden en moeten we uit deze nederlaag gewoon opnieuw de nodige lessen trekken. Terug met de voetjes op de grond en hard blijven werken is de boodschap. De spelers zelf waren zelf duidelijk aangeslagen na de wedstrijd en beseften zelf duidelijk dat zulke “prestaties” niet kunnen voor een getalenteerde groep als deze die ERCH nu bezit. Dat was ook het gevoel dat overheerste bij verdediger Yassine Chaabi:
 20121111_YassineChaabi“Een totale off-day! Ik heb er geen andere woorden voor. Dit was zonder twijfel onze slechtste match van het seizoen. We vonden geen antwoord op de druk van de tegenstander en wonnen veel te weinig duels. Onze opbouw stokte door te snel en dom balverlies, de passes kwamen niet aan, enz… . Ik had de indruk dat Bosvoorde ook gewoon meer wilde winnen dan wij. Ik kan weinig redenen bedenken waarom het niet draaide, al speelde het veld wel een rol.  Voor het eerst dit seizoen moest ik mijn lange noppen aanbinden.  Maar nogmaals, dat is geen excuus.  We hebben gewoon een jonge ploeg en dan kan dat wel gebeuren. De voorbije weken was het enthousiasme wel duidelijk gegroeid en ook al blijft het behoud onze prioriteit, door de mooie resultaten zagen we ons zelf naderen tot de top 3. Dat we dit tegen Bosvoorde niet konden doorzetten smaakt dus extra zuur en de verslagenheid in de kleedkamer achteraf was groot. Maar volgende week moeten we dan maar goed presteren in Melsbroek, al heb ik daar nog nooit met ERCH iets kunnen rapen, en dit is toch al mijn 4de seizoen in Hoeilaart. Ook volgend seizoen zal ik trouwens met veel plezier de Hoeilaartse kleuren verdedigen!”

Volgende week hopen dus op eerherstel tijdens de volgende verplaatsing. Tegenstander is dan FC Melsbroek, waar onze jongens op het eveneens zware grasveld nog nooit echt veel punten konden rapen. Misschien is de tijd nu rijp om de historie eens in ons voordeel te doen kantelen. Doenders, allen trouw op post in Melsbroek om onze jongens aan te moedigen. Aftrap om 15u00 komende zondag aan de Haachtsesteenweg in Melsbroek !

Doelpunten: 22′ Haddouch (1-0), 51′ Louyet (2-0), 86′ Yildiz (2-1)
ERCH speelde met: Penasse, Oulanti, Begdouri (32′ Termini), Chaabi, Van Tricht J., Van Brusselen, Glisic, Hamed, Janssens (82′ Yildiz), Gérard (65′ Gysegom), Afkir.