25/01/2015: RCS Brainois A – ERC Hoeilaart A

 

Na de pijnlijke nederlaag op het veld van Sartois, kreeg het Hoeilaartse vertrouwen vorige week een flinke boost door de ruime overwinning tegen co-leider Kampenhout.  De wedstrijd was een uiterst aangenaam kijkstuk waarin beide ploegen een hoog niveau haalden.  Door de uitslagen in de reeks kwam bovenaan in de rangschikking alles wat dichter bij elkaar, zodat in Hoeilaart de ambities om een prijs te halen terug wat aan geloof wonnen.  Maar de kalender voor ERCH van de komende wedstrijden oogde lastig met wedstrijden  tegen achtereenvolgens Braine en Bosvoorde, twee ploegen waarvan verloren werd in de heenronde.  Vooral Braine maakte serieus indruk en liet de Doenders met een zware 1-4 thuisnederlaag verweesd achter. Voor de lastige verplaatsing naar Braine moest sterkhouder Timothy Van Brusselen afhaken wegens ziekte.  Daardoor moest trainer Philippe Wayenbergh, die trouwens voor 2 jaar bijtekende in Hoeilaart, een aantal wijzigingen doorvoeren.  Jason Janssens schoof een rij naar voren en Joris Willemans nam diens plaats in centraal achteraan.  Door de koude én de sneeuwval van zaterdag lag het veld in Braine er moeilijk bij. Enerzijds waren er vele harde en ijzige plekken op de flank, terwijl er centraal nogal veel zompige stukken verschenen. Maar de scheidsrechter achtte het veld bespeelbaar en de match ging door.  Bij ERCH waren Nathan Huybrechts (examens) en Adaon Kalala (blessure) er nog steeds niet bij. Op de bank zaten Van Voorhuyzen, Renard, Begdouri en Pila.

Jason Janssens had een belangrijk aandeel in de zege

Jason Janssens had een belangrijk aandeel in de zege

De openingsfase heeft weinig te bieden. De spelers hebben nogal wat tijd nodig om te wennen aan de ondergrond, en vooral de bezoekers lijken het hier moelijker mee te hebben. Hoeilaart houdt aanvankelijk veel volk achter de bal, terwijl vooraan Denis Ghys vaak eenzaam moet post vatten tussen vier verdedigers van Braine.  De eerste doelkans is dan ook voor de thuisploeg maar de bal wordt in één tijd ver naast de lege goal geschoten.  Hoeilaart heeft aanvankelijk weinig in de pap te brokken, al kan Braine zijn overwicht niet omzetten in echte doelkansen.  Gaandeweg krijgen de Doenders toch wat meer balbezit.  Ghys kan eens aanleggen maar zijn schot gaat een meter naast.  Kort daarop komt Aussama Oulanti in balbezit op de rechterflank.  De Hoeilaartse middenvelder lijkt lang te talmen terwijl almaar meer spelers terugkeren in de zestien.  Maar al gauw wordt de bedoeling van Oulanti duidelijk: Jason Janssens komt schijnbaar ongemerkt de zestien binnen en wanneer Oulanti dan toch voorzet kan Janssens de bal knap binnenduiken: 0-1!  Een mooi staaltje teamwork tussen Oulanti en Janssens brengt ERCH op voorsprong!  Dat is meteen de tussenstand bij de rust.

Na de pauze wordt Dimitri Meysmans al snel gewisseld voor Hassan Begdouri die op zijn vertrouwde rechtsback plaatsneemt.  Daardoor schuift Yassine Chaabi ook een rijtje naar voor.  Een onuitgegeven middenveld dus bij ERCH.  Maar Braine lijkt nog minder dan in de eerste helft een vuist te kunnen maken.  Meer nog, Hoeilaart loopt nog verder uit als Janko Glisic een hoekschop in doel verlengt: 0-2!  De thuisploeg moet nu zeker komen en trainer Vincent Kohl voert 3 vervangingen door in eens.  Braine drukt ERCH terug tegen eigen doel en het wordt een paar keer warm voor het doel van Cedric Penasse. Zo wordt een gemaakte goal nog net op de lijn gekeerd door een verdediger.  Gevaarlijk, want een ploeg die terug komt op 1-2 is niet te onderschatten.  Maar zover komt het niet.  Integendeel, het zijn de Doenders die verder kunnen uitlopen.  Denis Ghys komt via een lange bal in balbezit en houdt knap 3 man aan de praat.  De Hoeilaartse spits heeft zelfs nog de vista om Jason Janssens te bedienen die dankbaar zijn 2de van de namiddag binnenknalt: 0-3!  De wedstrijd is daarmee gespeeld en Braine geeft zich gewonnen.

Voor de 2de week op rij zette ERC Hoeilaart een beresterke prestatie neer.  Dat dit zonder een aantal sterkhouders gebeurde maakt de overwinning nog mooier.  Braine toonde zich immers in de heenmatch als één van de sterkere zoniet het sterkste team van 2de provinciale A.  De staat van het veld speelde de Hoeilanders evenmin in de kaart.  Een uitstekend resultaat dus om binnen 2 weken thuis Bosvoorde mee te ontvangen.  Als ERCH die wedstrijd wint, pakt het meteen de 2de periodetitel én een eindrondeticket. Aanvaller Denis Ghys pakte tegen Braine wel zijn 3de gele kaart en zal van aan de kant moeten toekijken.  Volgend weekend spelen de Hoeilaartse eerste ploegen niet.

Doelpunten: 32′ Janssens (0-1), 66′ Glisic (0-2), 80′ Janssens (0-3)
ERCH speelde met: Penasse, Stiellemans (89′ Renard), Meysmans (50′ Begdouri), Chaabi, Van Tricht, Oulanti, Janssens, Ghys (81′ Pila), Willemans, Afkir, Glisic.