18/01/2015: ERC Hoeilaart A – SK Kampenhout

Ondanks het vertrouwen dat de ploeg kon tanken tijdens de oefenmatch tegen FC Black Star, slaagde ERC Hoeilaart er niet in om het stugge Sartois pijn te doen vorige week.  Meer nog, de Doenders gingen met 2-0 onderuit en halen zo 0 op 6 tegen een tegenstander die normaal toch een haalbare kaart zou moeten zijn.  De ambitie om een rol van betekenis te spelen dit seizoen kreeg zo wel een deukje, en dus zorgde de nederlaag in Sartois voor extra druk bij de topper tegen één van de leiders, Kampenhout.  Trainer Philippe Wayenbergh had nog altijd af te rekenen met een aantal afwezigen.  Zo was Adaon Kalala nog steeds geblesseerd, terwijl Nathan Huybrechts nog in examens zat.  Spits Elton Pila zat na een lange periode van blessureleed opnieuw in de kern en begon op de bank, net als Hassan Begdouri, Joris Willemans en doelman Yannick Van Voorhuyzen.

Het winterzonnetje dat al heel het weekend de Hoeilaartse voetbalvelden verblijdt is ook deze namiddag van de partij. Kampenhout is een club met een rijke traditie én verleden, en bijgevolg hebben heel wat bezoekende supporters de verplaatsing naar de Druivengemeente gemaakt.  Al in de openingsfase van de partij krijgt Janko Glisic een grote kans op een vroege voorsprong voor ERCH, maar doelman Billast is bij de pinken.  Beide ploegen krijgen nog een goede kans op de openingstreffer maar de afwerking hapert.  Maar na 12 minuten wordt het leder slecht onzet bij de Doenders en Kwinten Van Den Broeck komt in balbezit. Hij mag rustig een hoek uitkiezen en Cedric Penasse is verslagen: 0-1.  Hoeilaart kan niet meteen terugvechten en Kampenhout probeert goed in organisatie te blijven om zo de bal in eigen rangen te houden.  Toch loopt het na een dik halfuur ook bij de bezoekers mis achteraan, en daar kan Timothy Van Brusselen profiteren en fraai de gelijkmaker in de verste hoek knallen: 1-1.  Kampenhout moet nu opnieuw komen en dat spel ligt de bezoekers blijkbaar een stuk minder.  Net voor de rust wordt Glisic in de zestien een meter of wat de lucht in gekatapulteerd, maar de scheidsrechter ziet er geen graten in.  Bij de daaropvolgende hoekschop kan Jeroen Van Tricht met een spectaculaire halve omhaal ERCH toch op voorsprong brengen.  Kort daarop kan ook Kampenhout nog eens dreigen maar Penasse zit goed tussen de  2-1 bij de rust.

Tijdens de 2de helft slagen de bezoekers er niet in om een vuist te maken.  Maar na amper 5 minuten spelen moet doelman Penasse, die voor de rust een knal tegen de slaap kreeg, naar de kant. Hij voelt zich te belabberd om verder te spelen.  Maar dat weerhoudt de Doenders er niet van om op zoek te gaan naar een derde treffer. En daar slaagt de ploeg even over het uur ook in.  Het is Janko Glisic die na een knappe actie van Van Brusselen de score kan aandikken tot 3-1.  Daardoor kan Hoeilaart wat gas lossen en Kampenhout laten komen.  Ondanks het balbezit zorgen de bezoekers nauwelijks voor dreiging, al brengt de paal nog wel redding op een knal van Van Craen.  Het is echter ERCH dat de duidelijke 4-1 cijfers kan vastleggen langs Nicolas Stiellemans die een vlijmscherpe counter kan afronden.

Dimitri Meysmans

Het was een vrij hoogstaande partij die een evenwichtig verloop kende voor rust.  Na de pauze bleek Kampenhout niet bij machte om terug te knokken en Hoeilaart kon zijn technische superioriteit omzetten in een verdiende overwinning.  Op het middenveld is Dimitri Meysmans één van de spelers die voor ervaring zorgen. Hij kwam tijdens het tussenseizoen over van Sterrebeek.  Hij zette zo misschien wel een stapje terug, maar blijft ambitieus en voelt zich opperbest bij ERC Hoeilaart:
Ik ben in de eerste plaats naar Hoeilaart gekomen om terug plezier te hebben in een warme, familiale omgeving. En dat alles heb ik wel degelijk teruggevonden bij ERCH. Ik heb tijdens de voorbije maanden een uitstekende band opgebouwd met trainers, spelers én bestuur.  De sfeer is hier goed en de club is echt een goed draaiende motor, altijd correct in de omgang met de spelers én met de gepaste ambities.  Enkel de trainingsballen zijn echt niet te pruimen (lacht).  Maar als ik ons parcours dit seizoen bekijk, dan kwam de nederlaag van vorige week wel hard aan.  Je hebt 80 minuten balbezit en toch ga je de boot in. Uiteraard weten we allemaal dat in het voetbal niet altijd de beste ploeg wint, maar dat blijft zuur. Naar de match tegen Kampenhout toe zorgde dit wat mij betreft echter niet voor een extra motivatie.  Ik was zowieso gebrand op een goed resultaat aangezien ik nog samen heb gespeeld met hun trainer (Jo Claes nvdr) en bij de heenmatch deden ze toch wat smalend over ons had ik de indruk (lacht).  Maar de goede prestatie kwam er wel degelijk. De 4-1 uitslag laat weinig twijfel over het feit of de zege al dan niet terecht was me dunkt. Begrijp me niet verkeerd: Kampenhout heeft heel wat kwaliteit in de rangen, anders sta je niet het hele seizoen bovenaan. Maar gisteren combineerden wij een sterker collectief met ons gekend combinatievoetbal.  De tactische keuzes die onze trainer maakte zorgden er ook voor dat alles volgens plan verliep.  Zijn rol is trouwens erg belangrijk bij de successen die we boeken dit seizoen.  We zijn begonnen met de ambitie in de top 4 te eindigen mét een eindrondeticket als het even kan.  In die optiek is de match van volgende week in Braine dan ook heel belangrijk. “

Voor doelman Cedric Penasse had de wedstrijd tegen Kampenhout een extra dimensie want het is de club waar hij als 16-jarige debuteerde in een eerste ploeg. Hij maakte ze wel maar half mee want in het begin van de tweede helft diende hij vervangen te worden:
Ik trok op 14-jarige leeftijd van Machelen naar Kampenhout en zat er sinds mijn 16de tot mijn 20ste in de kern van de eerste ploeg. Ik heb er wel maar een 5-tal competitie wedstrijden meegespeeld want ik was er altijd reservedoelman. In totaal heb ik er dus toch 6 seizoenen gespeeld en bijgevolg was het gisteren toch wel een iets specialere wedstrijd voor mij dan anders hoewel ik van de huidige kern, buiten trainer Jo Claes en Koen De Coninck, er niemand meer ken.  De ontgoocheling na Sartois was bijzonder groot en naarmate de week vorderde hadden we echt wel het geloof dat er tegen Kampenhout iets te rapen viel. Voor de wedstrijd heeft de coach er nog op gehamerd dat deze wedstrijd absoluut gewonnen moest worden.  Als je 4-1 wint tegen de 2de in de stand kan je wel besluiten dat het verdiend was. Ikzelf heb de partij maar tot 2-1 meegemaakt want na mijn wissel heb ik mij heel de tweede helft op de massagetafel gelegd in de kleedkamer want voelde mij echt niet goed.  De eerste helft speelden we heel goed mee en waren zelfs het gevaarlijkst met 1 à 2 halve kansen. We komen dan ongelukkig en tegen de gang van het spel in op achterstand, maar we hebben dan geen rouwmoment gekend en bleven ervoor gaan. Dat resulteerde al snel in de verdiende gelijkmaker. Daarna kunnen we zelf eens scoren uit een stilstaande fase (meestal krijgen we hier doelpunten op tegen). Kampenhout heeft dan nog één goede kans gehad waarbij de bal van kortbij op mijn hoofd werd getrapt. Ik was blij dat het geen doelpunt was maar dan ging toch even het licht uit.  Na de wedstrijd hoorden we dat de topploegen ook punten hadden laten liggen. Eerst werd er gezegd dat Etterbeek gelijk had gespeeld maar ze hebben verloren waardoor we eerste komen te staan in de stand van de tweede periode titel, evenwel met gelijke punten maar met een beter doelpuntensaldo. Als we onze twee volgende wedstrijden winnen is de eindronde een feit, wat natuurlijk schitterend zou zijn. Niet onbelangrijk is wel dat de twee tegenstanders Braine en Bosvoorde zijn, waar we in de heenronde telkens tegen verloren. “

Door de resultaten in de reeks komt bovenaan alles weer wat dichter bij elkaar. Volgende week kan ERCH dus zijn opmars verder zetten, al is dat met de verplaatsing naar Braine op de kalender makkelijker gezegd dan gedaan.

Doelpunten: 12′ Van Den Broeck (0-1), 29′ Van Brusselen (1-1), 42′ Van Tricht (2-1), 65′ Glisic (3-1), 90’+2′ Stiellemans (4-1).
ERCH speelde met: Penasse (50′ Van Voorhuyzen), Stiellemans, Meysmans, Chaabi, Van Tricht, Oulanti, Janssens, Ghys (84′ Willemans), Van Brusselen, Afkir (79′ Begdouri), Glisic.