08/02/2015: ERC Hoeilaart A – RRC Boitsfort A

Onder andere door de schitterende prestaties tegen sterke ploegen als SK Kampenhout en RCS Braine de laatste weken, stond ERC Hoeilaart A tot voor het afgelopen weekend in pole position om de 2de periodetitel binnen te rijven. Die prijs geeft recht op deelname aan de eindronde voor promotie naar 1ste provinciale. Om het eindrondeticket te bemachtigen moest ERCH winnen van Bosvoorde, een ploeg die 10 punten minder telde dan de Doenders. Trainer Philippe Wayenbergh moest enkel spits Denis Ghys missen wegens een gele schorsingsdag. Adaon Kalala kwam terug uit blessure en verscheen prompt aan de aftrap. Verder nog schoon volk op de bank met naast doelman Yannick Van Voorhuyzen ook nog Nathan Huybrechts, Elton Pila en Nicolas Stiellemans.

Van bij de aftrap tonen de bezoekers dat ze niet gekomen zijn om zich in te graven. Bosvoorde gaat vol het duel aan en lijkt vaak iets sneller op de bal te zijn dan Hoeilaart. De thuisploeg oogt nerveus en vertoont veel slordigheden in haar spel. Zo blijkt uitvoetballen van achter uit moeilijk door de snel opzittende bezoekers. De lange bal wordt al te vaak in de hoogte gespeeld ipv over de grond, en dus is het een koud kunstje voor de Brusselse torens om het leder te ontzetten. Pas na een kwartier noteren we de eerste dreiging wanneer Yassine Chaabi met een knappe pass Timothy Van Brusselen lanceert, maar het schot van de Hoeilaartse sterkhouder treft het zijnet. Verder valt er weinig te beleven. We zien veel middenveldspel met veel duels maar weinig combinaties. Even over het halfuur gaat een Brusselse verdediger in de fout en speelt de bal hard en hoog terug op zijn doelman die met een reflex een owngoal kan voorkomen. Uiteraard kan men spreken van een terugspeelbal maar de scheidsrechter ziet er geen graten in. We gaan rusten met een logische 0-0 op het scorebord na een teleurstellende eerste helft.

Bij Hoeilaart verwachten de supporters de inbreng van Nathan Huybrechts en dat gebeurt ook, al is dit ten koste van Yassine Chaabi. Jason Janssens schuift hierdoor een rij achteruit. Aanvankelijk lijkt deze ingreep zijn vruchten af te werpen maar al snel vervalt ERCH in zijn spel van de eerste helft. Er gaat dan ook te weinig dreiging uit van de thuisploeg. Op het uur gebeurt dan wat absoluut te vermijden is: O’Brien kan vrijstaand de bal in doel duiken en brengt Bosvoorde op voorsprong: 0-1. De Doenders zitten hiermee in een benarde situatie en die geeft blijkbaar weinig inspiratie. Wanneer 7 minuten voor tijd Patesson met een wereldgoal de 0-2 aantekent, is het kalf definitief verdronken.

De ontgoocheling na het laatste fluitsignaal was logischerwijze groot bij alles wat Hoeilaarts was. Maar ERCH was vandaag gewoon niet goed genoeg om aanspraak te maken op de overwinning en de bijhorende periodetitel. De zege voor Bosvoorde was gevleid, al gaven de Brusselaars blijk van meer motivatie en duelkracht dan de Doenders. Nochtans had ERCH naast het winnen van een eindrondeticket bij winst een goede zaak kunnen doen in de klassering. Een verklaring vinden voor de mindere prestatie ligt niet voor de hand. Hadden de spelers last van de druk om de periodetitel of was het gewoon een mindere dag? Of misschien was de verwachting van de supporters en het bestuur de periodetitel binnen te rijven gewoon niet realistisch? In ieder geval moet men aan de Kapelstraat niet te lang blijven stilstaan bij deze gemiste kans. Aanstaande vrijdagavond wacht immers de derby op het veld van Tervuren-Duisburg. Die ploeg lijkt dan toch eindelijk op dreef gekomen te zijn. Maar het vertrouwen bij de Doenders mag door het verlies tegen Bosvoorde niet aangetast worden. De ploeg bewees al meerdere malen dit seizoen bij de beteren in de reeks te horen en moet zich optrekken aan de recente prestaties tegen toppers als Kampenhout en Braine. Een sterke prestatie in Tervuren kan dit enkel kracht bij zetten. Aftrap om 20.00 uur op de Berg van Termunt.

Doelpunten: 61′ O’Brien (0-1), 83′ Patesson (0-2)
ERCH speelde met: Penasse, Begdouri (68′ Pila), Meysmans, Chaabi (46′ Huybrechts), Van Tricht, Oulanti, Janssens, Van Brusselen, Kalala, Afkir (72′ Stiellemans), Glisic.