23/03/2014: SK Nossegem – ERC Hoeilaart: 0-2

Het moge duidelijk zijn dat ERC Hoeilaart met slechts 1 puntje uit 7 wedstrijden bezig was aan een slechte reeks. Bijgevolg was de ploeg tot voor vorig weekend nog altijd niet mathematisch zeker van het behoud. Of een verlengd verblijf in 2de provinciale afgelopen zondag zo goed als verzekerd kon worden was nog maar de vraag. De Doenders moesten immers een lastige verplaatsing afwerken naar Nossegem, één van de 3 ploegen die in acuut degradatiegevaar verkeerden. Nochtans toonde dit elftal zich in de heenronde een taaie tegenstander en hield ERCH op een scoreloze draw aan de Kapelstraat. Bovendien had trainer Philippe Wayenbergh af te rekenen met de afwezigheid van 3 titularissen wegens gele schorsingen. Zowel Yassine Chaabi, Aussama Oulanti als Janko Glisic ontbraken naast de langdurig geblesseerde Timothy Van Brusselen en de eveneens geschorste reservedoelman Yannick Van Voorhuyzen. Ook van Thibault Gérard was er nog altijd geen spoor in de selectie. Andermaal werd Wayenbergh dus gedwongen om een onuitgegeven elftal aan de aftrap te brengen. Hoewel de namen op het scheidsrechterblad toch het nodige vertrouwen inboezemden, was het afwachten hoe het samenspel zou verlopen. Op de bank zaten Kiefer De Turck, Dieter Van Tricht, Cedric Demaerschalk en voor het eerst dit seizoen ook Cédric Huvenne.

Het wedstrijdbegin is afwachtend van beide kanten en dus zien de toeschouwers weinig doelgevaar.  Na 10 minuten zet Shayker Hamed een knappe actie op en geeft de bal door naar Yunus Yildiz. Hij plaatst het leder echter over.  De partij blijft vrij gesloten.  Hoeilaart heeft het overwicht maar legt te weinig creativiteit aan de dag om de Nossegemse verdediging te verschalken.  Ook de lange bal naar voor brengt zoals dat meestal het geval is weinig zoden aan de dijk.  Na 25 minuten kan Nicolas Stiellemans dan toch eens aanleggen van aan de rand van de 16, maar zijn schot gaat nipt voorlangs.  Meer doelgevaar kunnen we niet noteren tot op slag van rust een gemaakte goal van Tom Gysegom net voor de doellijn wordt gekeerd.  De 0-0 tussenstand bij de rust is logisch, al heerst er bij de Hoeilaartse supporters toch het positieve gevoel dat er iets te rapen valt in Nossegem.

De thuisploeg lijkt toch met wat meer hoop en inspiratie aan de 2de helft te beginnen. Na 10 minuten zien we collectief mistasten in de Hoeilaartse verdediging en een thuisspeler mag uiteindelijk vrij aanleggen. Maar de bal verdwijnt hoog over en naast het doel. Hier komt ERCH goed weg! Hoeilaart herstelt dan het evenwicht en kan zelfs op voorsprong komen.  Gysegom wordt door Hamed diep gestuurd en werkt knap af: 0-1! Nossegem moet nu uit z’n schelp komen en de bezoekers lijken dat in eerste instantie toe te laten.  Doelgevaar komt er echter niet vanwege de thuisploeg.  Het is ERCH dat er nog een paar keer gevaarlijk kan uitkomen.  Bij één van deze uitbraken wordt Yildiz gehaakt in het strafschopgebied en de bal gaat op de stip.  Kersverse papa Gysegom aarzelt niet en plaatst de bal laag in de hoek binnen: 0-2!  Gysegom komt even later dicht bij een hattrick, maar doelman Cockx zweeft met een knappe parade de bal uit de winkelhaak. Desondanks zijn de 3 punten eindelijk nog eens binnen voor de Doenders.

Hoewel deze verdiende overwinning nog geen absolute mathematische zekerheid voor het behoud biedt, was de opluchting groot bij de Hoeilaartse spelers, trainers en supporters.  Het moet nu al erg mislopen wil het behoud in gevaar komen. Nossegem kwam een stuk minder sterk voor de dag als tijdens de heenmatch, maar anderzijds zetten de Doenders ondanks de afwezigen een volwassen ploeg neer die vooral na de rust de nodige inspiratie en inzet vond om de overwinning verdiend binnen te rijven.  Volgende week wordt er niet gespeeld. Binnen 2 weken ontvangt ERCH met Sartois een ploeg die 2 plaatsen hoger staat in de rangschikking. Op basis van de heenmatch moet dit een haalbare kaart zijn. De 4 geschorste spelers keren dan terug in de kern en aangezien er aan Hoeilaartse zijde geen kaarten vielen in Nossegem, komen er ook geen geschorsten bij.  Hassan Begdouri moest 10 minuten voor tijd wel met een blessure het veld verlaten en dus wordt het afwachten of hij speelklaar geraakt.

Doelpunten: 60′ en 78′ Gysegom (0-1 en 0-2)
ERCH speelde met: Penasse; Stiellemans (85′ De Turck), Begdouri (80′ Van Tricht D.), Van Crombrugge, Van Tricht J., Janssens, Gysegom, Hamed, Afkir, Yildiz (88′ Demaerschalk), Termini.