14/03/2014: ERC Hoeilaart – KV Tervuren-Duisburg: 1-2

Op het veld van RCS Brainois maakte ERC Hoeilaart vorige zondag maar liefst 4 doelpunten. Jammer genoeg kreeg de ploeg er 5 binnen, en dus keerden de Doenders met lege handen huiswaarts.  Daardoor kwam de balans van de voorbije weken op een heel magere 1 op 18 te staan.  De derby tegen KV Tervuren-Duisburg kondigde zich dus niet al te best aan, temeer daar de buren uit Tervuren gebrand waren op sportieve revanche voor de 1-3 nederlaag uit de heenronde. Trainer Philippe Wayenbergh recupereerde wel Hassan Begdouri die -vroeger dan verwacht- hersteld was van een liesblessure. De match werd uitzonderlijk gespeeld op vrijdagavond en moest een feestelijk weekend inluiden voor ERC Hoeilaart, met op zaterdag en zondag het 12de ERCH-eetfestijn in het Lindenhof.  Het bestuur, onder leiding van voorzitter Gino Vandervoort, had kosten noch moeite gespaard om er een speciale avond van te maken.  Om 19.00 uur werden sponsors en VIP’s verwacht op een receptie, terwijl niemand minder dan Aleksandar Mitrovic van RSC Anderlecht de aftrap kwam geven.  Het Tegel Concept tap-team baatte de kantine uit en ook de burgemeesters en schepenen van Hoeilaart en Tervuren waren aanwezig en gingen na de match tijdens de “after-derby party” achter de tapkranen post vatten.  Dit alles samen zorgde ervoor dat heel wat toeschouwers waren afgezakt naar de Kapelstraat. Niemand kon zich herinneren dat er ooit zoveel volk aanwezig was voor een match van ERCH.  Kortom, alle ingrediënten waren aanwezig om er een topavond van te maken en iedereen hoopte dan ook op een sportieve uitschieter. Op papier was ERCH de underdog ten opzichte van het ambitieuze en talentrijke Tervuren, maar de heenmatch toonde aan dat in een derby nog meer dan anders alles mogelijk is.

aftrap_webDe wedstrijd is nog maar nauwelijks op gang gefloten of de Hoeilaartse supporters mogen al juichen.  Na een inworp profiteert Aussama Oulanti van een mistasten van doelman Fillé en scoort prompt de 1-0.  Een uitstekende uitgangspositie zou je denken, maar de bezoekers zijn hierdoor juist nog meer geprikkeld om snel orde op zaken te stellen. Hoeilaart wordt op eigen helft gedrukt en kan niet reageren.  Toch is het wachten tot op het kwartier vooraleer er effectief dreiging komt van de bezoekers wanneer een voorzet in één tijd naast wordt geknald. De thuisploeg kan niet reageren en probeert er tevergeefs uit te komen met lange ballen naar de eenzame Tom Gysegom vooraan.  Dit is gesneden koek voor de Tervurense verdedigers die de bal makkelijk kunnen opvangen om een nieuwe aanval te lanceren via snelle combinaties.  Iets over het halfuur kan doelman Cedric Penasse nog redding brengen op een schuin schot van dichtbij, maar even later moet hij zich toch gewonnen geven.  Een vrije trap wordt met het hoofd door Marion in doel verlengd en de verdiende gelijkmaker is een feit.  Een minuutje later echter kent een tot dan vrij sportieve derby een minpunt wanneer Kevin Taelemans met rechtstreeks rood naar de kleedkamers wordt gestuurd na een zware fout op Janko Glisic.  De bezoekers kunnen voor de pauze nog één keer dreigen maar Penasse gaat goed plat.

Na de rust lijkt Tervuren logischerwijze eerder op de counter te gaan spelen en laat het initiatief over aan ERCH.  Dat blijkt een goede keuze te zijn want wanneer Hoeilaart vooraan balverlies lijdt, lanceert Dimitri Delmotte met een splijtende cross-pass Peyronnet die alleen op Penasse mag afgaan. De verdedigers op de Hoeilaartse rechterflank zijn nergens te bespeuren en dus krijgt Peyronnet een vrijgeleide naar de voorsprong. Penasse is kansloos: 1-2. Een benarde situatie voor de Doenders die tot dan toe nog niet echt konden dreigen, afgezien van de openingsgoal. Ondanks de man meer slaagt Hoeilaart er niet in om het gaatje te vinden en doelman Fillé is dan ook nagenoeg werkloos.  Dit ondanks de ingrepen van trainer Wayenbergh met de inbreng van meer aanvallend ingestelde spelers. In de slotminuten wordt het dan toch eindelijk warm voor het Tervurense doel, maar de bal wil er niet in.  Tervuren-Duisburg wint de derby, en dat kunnen we niet anders dan verdiend noemen.

Opnieuw een nederlaag dus voor de Doenders tegen een volwassen spelend Tervuren.  In de eerste helft werd bijna uitsluitend voor de lange bal gekozen door ERCH terwijl dit eigenlijk niet de ideale manier van spelen is voor deze ploeg.  Tervuren ving dit dan ook makkelijk op en kon telkens snel uitbreken.  Na de rust ontbrak het de Doenders zeker niet aan inzet dan wel aan de nodige creativiteit om de Tervurense organisatie in de problemen te brengen, ondanks de man-meer situatie.  De bezoekers bewezen hun favorietenrol en overklasten bij momenten de thuisploeg voor de rust. De statistieken van de laatste maanden ogen niet echt fraai voor ERC Hoeilaart met slechts 1 puntje uit 7 wedstrijden.  Volgende week is het dan ook haast van “moetens” voor de Doenders, al zal de tegenstander geen hapklare brok zijn met Nossegem dat nog vecht tegen de degradatie. De steun van de supporters zal dus zeker nodig zijn!

Doelpunten: 1′ Oulanti (1-0), 37′ Marion (1-1), 54′ Peyronnet (1-2)
ERCH Speelde met: Penasse, Stiellemans (60′ Hamed), Begdouri, Chaabi (72′ Yildiz), Van Tricht J., Oulanti, Janssens, Glisic, Gysegom, Termini (80′ Van Crombrugge), Afkir.