22/09/2013: interview met T1 Philippe Wayenbergh

Afgelopen weekend kwam ERC Hoeilaart niet in actie door de autoloze zondag in Brussel. De ploeg speelde op zaterdagavond wél vriendschappelijk tegen de ex-ploeg van trainer Philippe Wayenbergh, SK Ottenburg (5-3 winst). Maar na 3 matchen in 2de provinciale na een zware voorbereiding leek het ons een uitgelezen moment om een paar vragen te stellen aan de Hoeilaarse T1. De ploeg telt nu 4 punten op 9 maar dat hadden er best meer kunnen zijn, bijvoorbeeld tegen Stokkel. In de eerste plaats kwamen we nog even terug op de eerste overwinning van het seizoen, vorige zondag in Ohain, die vooral deugd deed:

Uiteraard doet de overwinning deugd want ze was ook broodnodig. We hebben een jonge ploeg en als die eerste overwinning dan te lang zou uitblijven, riskeer je dat die jonge gasten (waarvan een aantal voor het eerst in het eerste elftal spelen) gaan twijfelen en minder initiatief gaan nemen terwijl ze de capaciteiten wél hebben. Dus dat zou jammer zijn. We mikken echter op een rustig seizoen waarin deze ploeg zich gaandeweg verder kan ontwikkelen in P2. Maar daarvoor is dus het dus zaak om de start niet te missen. Dus ja, de overwinning vorige zondag gaf een goed gevoel en hopelijk een boost voor de volgende thuiswedstrijden waarvan er nu 4 op een rij aankomen. Tegen Stokkel had de overwinning inderdaad al een feit kunnen zijn maar als je op 3 minuten van het einde nog 1-2 achter staat, moet je toch nog tevreden zijn met dat punt. We hebben die wedstrijd inderdaad veel kansen gemist maar Stockel heeft ook nagelaten ons de doodsteek te geven bij 1-2. Dus helemaal ontevreden mogen we niet zijn met dat punt tegen toch wel een sterke tegenstander.

Op zich dus een aardige start voor de Doenders die misschien wel een beter figuur slaan in 2de provinciale dan sommigen verwachtten?
We wisten dat we de eerste 2 wedstrijden met Wezembeek uit en Stockel thuis waarschijnlijk 2 top-5 ploegen zouden ontmoeten. Twee sterke tegenstanders en dus was het uitkijken hoe wij het er van af zouden brengen. Als voetballer wil je uiteraard nooit verliezen en daarom hoop je om in die wedstrijden minstens 1 punt te pakken. Tegen Stockel is dat gelukt, tegen Wezembeek niet, al had het op ‘t einde nog gekund omdat zij de eerste helft hadden nagelaten de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Tegen Ohain had ik wel gehoopt op de 3 punten, en die zijn er gelukkig ook gekomen. Dus met 4 op 9 kunnen we leven (lacht). De voorbereiding was er immers één met ups en downs wat niet abnormaal is. Nieuwe trainer, nieuwe spelers en dus toch wel wat zoeken en uitproberen. Maar het voornaamste gevoel was toch positief omdat we in elke bekerwedstrijd tegen P2 en P1 ploegen steeds goed meespeelden. Maar de voorbereiding en de competitie zijn 2 aparte zaken, dus was het uitkijken naar die eerste competitiematch. In Wezembeek hebben we een moeilijke eerste helft gekend waar we op duelkracht overtroefd zijn geweest, bovendien ook te lang van slag als ploeg na dat tegendoelpunt. Tweede helft toen was beter en sindsdien zijn we eigenlijk als ploeg verder gegroeid. We (spelers en trainers) hebben ook geleerd uit die wedstrijd en proberen die werkpunten nu te verbeteren. Waar we tegen Wezembeek nog weinig kansen creëerden, was dat tegen Stockel helemaal anders maar bleef de afwerking wat haperen. Tegen Ohain werden de kansen wél benut. Dus dat is een positieve evolutie. We slikken echter nog wel te makkelijk tegendoelpunten door enerzijds gebrek aan concentratie (2x binnen de minuut nadat we zelf scoorden) en anderzijds omdat we niet snel genoeg naar een compacte opstelling omschakelen bij balverlies. Dus dat moet er nog absoluut uit. Ook de duelkracht mag nog omhoog. Maar er wordt goed gewerkt op training, daar heb ik alvast niet van te klagen, al hebben ze soms bij het begin van de training wel heel veel te vertellen tegen elkaar (lacht). Dus ja, ik ben tot dusver tevreden over deze groep maar we moeten blijven geconcentreerd verder werken en dan heb ik er alle vertrouwen in dat deze groep nog mooie dingen kan laten zien!”

Op basis van wat de Hoeilaartse supporters tot nu toe konden zien lijkt het er sterk op dat ERCH een leuk seizoen tegemoet gaat. De komende weken zullen daarbij cruciaal zijn met 4 opeenvolgende thuismatchen, beseft ook Wayenbergh:
Op training werken we met veel transfer naar de wedstrijden toe om de automatiserin te slijpen want er zijn toch wel wat nieuwe spelers bij gekomen en dat heeft wat tijd nodig. Uiteraard hebben we zaken gezien die beter kunnen en waaruit we moeten leren, zowel qua veldbezetting, het collectief als individueel maar daar gaan we intern mee aan de slag (lacht). We spelen nu 4 wedstrijden op rij thuis en daar hopen we de prestatie van de laatste 2 matchen te kunnen herhalen qua offensieve impulsen. Maar zoals reeds gezegd moeten we dan ook minder kansen weggeven als ploeg. Volgende week komt Bosvoorde op bezoek dat nog geen punten wist te verzamelen maar die zullen juist gebrand zijn om zo snel mogelijk die nul weg te vegen. Dus concentratie en focus zullen opnieuw belangrijk zijn!