22/03/2015: SK Kampelaar – ERC Hoeilaart A

Na de monsterzege van vorige week tegen Houtain Genappe, stond er voor ERC Hoeilaart A een match op de kalender van totaal ander allooi.  De Doenders moesten immers de lastige verplaatsing naar Kampelaar maken.  Die ploeg ging in de heenmatch nipt met 2-1  onderuit aan de Kapelstraat en dus waren de mannen van aanvoerder en ex-ERCH speler Steven Verleysen wellicht op sportieve revanche belust.  Bij ERCH was Dimitri Meysmans op vakantie en moest Shayker Hamed geel geschorst toekijken van aan de zijlijn.  Trainer Philippe Wayenbergh riep Sam Vandiest op uit de P4-kern net als Raf Renard.  Zij zaten naast Yannick Van Voorhuyzen op de bank samen met Adaon Kalala die uit blessure terugkeerde.

In de openingsminuten tonen de bezoekers dat ze nog niet aangepast zijn aan het hobbelige veld.  Ze krijgen de bal maar moeilijk onder controle en daardoor mist men de nodige doortastendheid in de acties. De thuisploeg krijgt dan ook een vrije schietkans via Verleysen na slap verdedigen aan Hoeilaartse zijde maar de bal gaat gelukkig voorlangs.  Even later zoeft een schot van Dyckmans uit de 2de lijn een halve meter over de kooi van Cedric Penasse.  Na een zevental minuten spelen mag Hoeilaart een hoekschop nemen.  Die belandt uiteindelijk bij Aussama Oulanti die naar doel knalt.  Janko Glisic devieert net op tijd de bal zodat doelman Van Acker verslagen is: 0-1!  Een efficiënt ERCH brengt zich zelf daarmee in een ideale positie om de match verder te zetten.  Na 10 minuten staat het ei zo na 0-2 maar de hoekschop scheert de deklat.  Aan de overkant lijkt een makkelijke bal zonder problemen ontzet te gaan worden maar een communicatiestoornis tussen Jason Janssens en Cedric Penasse biedt Delestinne de gelijkmaker op een dienblad aan. Een vroeg paasgeschenk en alles is te herdoen voor ERCH.  Maar de Hoeilaartse spelers laten het niet aan hun hart komen en creëren de ene open doelkans na de andere.  Het jammere is dat ze allen gemist worden! Eerst gaat een schot van Timothy Van Brusselen op de kruising terwijl de rebound door Denis Ghys naast het lege doel wordt geplaatst. Even later mag Nicolas Stiellemans alleenstaand en van dichtbij naar doel koppen maar Van Acker redt.  De herneming wordt op de paal geknald en daarop wordt het leder andermaal op de doelman geschoten.   Ook Ghys kan een paar minuten daarna nog laag naar doel knallen maar opnieuw trekt Van Acker aan het langste eind.  De oude voetbalwet dat wie de kansen mist het deksel op de neus krijgt, wordt jammer genoeg nog maar eens bewaarheid want nog voor de rust mag Verleysen al te makkelijk de 2-1 scoren. Een koude douche zo net voor de pauze en de Hoeilaartse supporters moeten dus verbouwereerd met een 2-1 achterstand de kantine opzoeken bij de rust.

Bij het begin van de 2de helft komt het eerste gevaar van de thuisploeg, maar Penasse gooit zich goed in de baan van het schot.  Aan de overkant verlengt Jeroen Van Tricht een voorzet centimeters naast het doel.  Even later ziet het er benard uit voor ERCH wanneer Penasse onder een corner door gaat en Biermans van dichtbij de 3-1 kan binnen knallen.  Hoeilaart reageert gevat met een verre knal van Ghys maar die gaat van paal naar paal en terug het veld in.  Janssens kan in de rebound de aansluitingstreffer vrij scoren maar hij knalt op de doelman.  Maar toch gaan de kopjes bij de bezoekers niet naar beneden.  Trainer Wayenbergh brengt ook nog de offensieve krachten Kalala en Renard in het veld om alles op alles te zetten.  Die ingreep werpt duidelijk zijn vruchten af en ERCH drukt Kampelaar nog meer met de rug tegen eigen doel.  Nathan Huybrechts haalt uit maar Van Acker redt voor de zoveelste keer.  Bij de hoekschop die daarop volgt heeft hij echter geen verhaal wanneer Nicolas Stiellemans de verdiende aansluitingstreffer toch kan scoren.   We zijn inmiddels in de laatste 10 minuten aanbeland wanneer Penasse gevat tussenkomt bij een Kampelaarse counter.  De wedstrijd gaat z’n laatste minuten in en ERCH blijft aandringen.  Bij één van de Hoeilaartse aanvalsgolven wordt Kalala net binnen de zestien ten val gebracht en de bal gaat op de stip.  Ghys zet zich achter de elfmeter om zijn ploeg alsnog een punt te schenken en slaagt daar met brio in: 3-3.  Dat is meteen de eindstand.

Een ploeg die z’n kansen niet afmaakt krijgt vaak het deksel op de neus.  Die oude voetbalwetmatigheid mocht ERCH op Kampelaar aan den lijve ondervinden.  Als je dan ook nog verdedigend in de fout gaat en zo 2 tegengoals als vroege Paasgeschenken uitdeelt, dan wordt het extra moeilijk.  Maar ondanks dat bleven de Doenders een voorbeeldige mentaliteit tonen én mentale weerbaarheid.  Dit laat het beste verhopen voor de komende wedstrijden! Ook de ingrepen van de trainer bleken succesvol.  Door dit alles sleepte ERCH toch nog een oververdiend puntje uit de brand, al had de match al bij de rust beslist moeten zijn in het voordeel van de Doenders.  Volgende week komt ploeg in vorm Waver Limal op bezoek aan de Kapelstraat.

Doelpunten: 7′ Glisic (0-1), 12′ Delestinne (1-1), 42′ Verleysen (2-1); 60′ Biermans (3-1), 80′ Stiellemans (3-2), 89′ Ghys (pen. 3-3)
ERCH speelde met: Penasse, Janssens, Chaabi (77′ Kalala), Stiellemans, Van Tricht, Oulanti (79′ Renard), Ghys, Van Brusselen, Huybrechts, Afkir, Glisic.