15/03/2015 ERC Hoeilaart A – FC Houtain Genappe

 

Twee weken geleden leverde ERC Hoeilaart A een unieke prestatie af op het veld van rechtstreekse concurrent Etterbeek. Immers, de Doenders slaagden er als eerste ploeg dit seizoen in om te gaan winnen op het veld van de Brusselaars, en dit met 0-2. Een straf resultaat dat de goede vorm waarin de ploeg opnieuw verkeert onderstreepte.  Na een 6 op 6 mocht ERCH een weekendje rusten. Ideaal in het kader van het jaarlijkse ERCH Steakfestijn dat voor het eerst in de eigen cafetaria werd georganiseerd.  Het bestuur van ERC Hoeilaart houdt er dan ook aan iedereen te bedanken die de club is komen steunen door te komen smullen.  Maar vooral wenst de club de talrijke vrijwilligers te bedanken die komen helpen zijn met koken, opdienen, enz…  Maar de vorige keer dat er een weekendje gerust werd, is de Hoeilaartse P2 slecht bekomen. Na de fabelachtige 6 op 6 tegen kopploegen Kampenhout en Braine, werd er na een rust-weekend verloren van Bosvoorde en Tervuren.  Afgelopen zondag stond er opnieuw een wedstrijd tegen één van de meer bescheiden ploegen uit 2de provinciale A op de kalender met de komst van Houtain Genappe.  Voor deze wedstrijd kende trainer Philippe Wayenbergh weinig selectieproblemen, al bleef Joris Willemans onbeschikbaar wegens blessure, net als Elton Pila en Adaon Kalala.  Hassan Begdouri was met vakantie.  Wayenbergh koos voor dezelfde 11 als tegen Grez-Doiceau. Daardoor zaten Dimitri Meysmans, Shayker Hamed en Raf Renard naast Yannick Van Voorhuyzen op de bank. Bij de bezoekers ontbraken naar verluidt 3 sterkhouders wegens schorsing.

Denis Ghys scoorde een hattrick

Denis Ghys scoorde een hattrick

De bezoekers beginnen -zoals verwacht- erg afwachtend aan de partij en laten de bal voor Hoeilaart. Na amper 5 minuten is het dan ook al raak.  Denis Ghys mag vanop rechts een vrije trap nemen en draait deze rond de muur.  Doelman Charlier verkijkt zich en is verslagen: 1-0!  Een ideale start voor de Doenders want tegen dergelijke tegenstanders komt het erop aan om snel te scoren wil men niet in de problemen komen.  Houtain moet nu wel uit zijn schelp komen en kan een paar keer tot in de Hoeilaartse zestien geraken, maar zonder echt te dreigen.  ERCH kan dat wel en op het kwartier moet Charlier alles uit de kast halen om een knal van Timothy Van Brusselen uit zijn doel te ranselen.  Maar nog voor het halfuur verdubbelt ERCH zijn voorsprong. Van Brusselen wordt gehaakt in het strafschopgebied en de bal gaat logischerwijze op de stip.  Ghys zet zich achter de bal en scoort zijn 2de van de namiddag: 2-0.  Even later maakt bezoeker Lebrun het zijn ploeg niet makkelijker wanneer hij uitgesloten wordt met een 2de gele kaart op een paar seconden tijd wegens mekkeren.  Maar ondanks de numerieke meerderheid kan de thuisploeg niet meer scoren voor de pauze.

De 2de helft begint uitstekend voor Hoeilaart.  Een knappe aanval met combinaties tussen Nathan Huybrechts en Van Brusselen eindigt bij topschutter Ghys die zijn hattrick vol maakt: 3-0!  Vanaf dan staat er nog meer dan daarvoor slechts 1 ploeg op het veld.  In het laatste halfuur van de wedstrijd maakt ERCH er een waar doelpuntenfestival van.  Charlier kan met enig geluk een mooie knal van Sami Afkir nog afweren, maar de goed gevolgde Van Brusselen laat de Houtain doelman geen kans en scoort de 4-0.  Vijf minuten later glipt diezelfde Van Brusselen door de buitenspelval en knalt knap de forfaitcijfers op het scorebord: 5-0.  Ook Janko Glisic pikt nog z’n goaltje mee en maakt er 6-0 van. Tien minuten later vertrekt Huybrechts aan de middenlijn en snelt alles en iedereen voorbij om ten slotte fraai de 7-0 binnen te schieten.  Het laatste woord is nog voor Glisic die vanop de penaltystip de zware en vooroorlogse 8-0 cijfers mag vastleggen.

Een zwak Houtain werd het slachtoffer van de doelpuntenhonger van ERCH. De domme rode kaart gaf een vrijgeleide voor een doelpuntenfestival waarmee de Doenders hun supporters verwenden. Coach Philippe Wayenbergh was dan ook opgelucht en wees achteraf de vroege Hoeilaartse goals én de rode kaart voor de bzoekers als voornaamste factoren voor de monsterzege aan:
“Ik had gehoopt en ergens verwacht dat we de 3 punten zouden thuis houden tegen Houtain, maar ik was er niet volledig gerust in. Gelukkig scoorden we vroeg in de wedstrijd en na het derde doelpunt meteen na de pauze brak bij hen de veer waardoor we zo ver konden uitlopen. Maar uiteraard is deze score overdreven en weerspiegelt ze niet de kwaliteitsverhoudingen van beide ploegen. Het feit dat ze na de 2-0 nog een domme rode kaart pakken, heeft hen ook niet geholpen. We komen nu op slechts 2 punten van Grez-Doiceau en één punt van Braine, maar toch hebben we ons lot niet in eigen handen omdat we al tegen hen gespeeld hebben. De komende moeilijke verplaatsingen én de thuismatch tegen ploeg in vorm Waver Limal zullen wellicht duidelijkheid brengen. Laat ons dus rond Pasen nog eens naar de rangschikking kijken om te zien hoe we er dan voor staan. Vergeet niet dat Etterbeek ook nog volop meedoet. Met een paar puntjes meer stonden we op kop, al hebben alle kopploegen “domme” punten verloren. Dat we de onderlinge duels wél wonnen speelt wel in ons voordeel vind ik. Het is vooral de gemiste start met 3 op 15 die ons parten speelt. Maar goed, laten we niet vooruit lopen op de feiten. De volgende match op Kampelaar is sowieso een moeilijke opdracht. In deze reeks kan iedereen van iedereen punten afpakken. Als je ziet dat Wezembeek nu plots 9 op 12 pakt nadat ze amper 7 punten hadden na 20 matchen lijkt ook dat geen makkelijke opdracht meer. We zien wel wat het wordt. Hopelijk staat dame fortuna aan onze zijde (lacht).”

Door de monsterscore is ERC Hoeilaart momenteel de meest productieve ploeg in eigen huis van de reeks.  Volgende week moet ERCH de lastige verplaatsing maken naar Kampelaar, dat het in de heenwedstrijd de Doenders knap lastig maakte.

Doelpunten: 5′, 27′ en 48′ Ghys (1-0, pen. 2-0 en 3-0), 58′ en 63′ Van Brusselen (4-0 en 5-0), 68′ Glisic (6-0), 78′ Huybrechts (7-0), 86′ Glisic (pen. 8-0)
ERCH speelde met: Penasse, Stiellemans, Chaabi, Van Tricht (65′ Meysmans), Oulanti, Janssens, Ghys (70′ Renard), Van Brusselen (65′ Hamed), Huybrechts, Afkir, Glisic.