16/02/2014: RW Waver Limal – ERC Hoeilaart: 2-1

Na een uitstekende periode met goed voetbal én overwinningen, zat ERC Hoeilaart de voorbije weken in een dipje.  Nochtans zijn dit de weken van de waarheid waarin de competitie in 2de provinciale A in een beslissende plooi zal vallen.  Het vooropgestelde doel, het behoud, leek niet meteen in gevaar te komen voor de Doenders, maar toch werd het stilaan zaak om nog eens punten te pakken.  Afgelopen zondag moest dit gebeuren op het veld van Waver Limal. Deze ploeg maakte indruk in de heenmatch, maar ging aan de Kapelstraat wel met 3-1 de boot in.  Misschien weet u het niet meer, maar de allereerste competitiematch van de Hoeilaartse fusieploeg in 2002, werd op het veld in Limal gespeeld.  Het werd toen een kansloze 4-1 nederlaag voor ERCH.  Dat scenario zat er niet meteen in, maar toch kende trainer Philippe Wayenbergh de nodige selectieproblemen in aanloop naar deze verplaatsing. Zowat heel zijn centrale as moest forfait geven. Timothy Van Brusselen en Jeroen Van Tricht zijn beiden (mogelijk voor lange tijd) geblesseerd en ook tijdens de opwarming moest Jason Janssens afhaken met een voetblessure. Op de bank zaten met Yunus Yildiz en Dieter Van Tricht dan ook slechts twee fitte veldspelers, aangevuld met reservedoeman Van Voorhuyzen.

Waver Limal maakte in de heenwedstrijd in Hoeilaart alvast een stevige indruk, maar in de beginfase was er van veel voetballend initiatief weinig te zien langs beide kanten. Traag en ongeïnspireerd voetbalden beide ploegen geen kansen bij elkaar en was het eerder een festival van slechte controles, foutieve passing en veel misverstanden. Misschien was het voorjaarszonnetje de boosdoener, maar de eerste twintig minuten was het voetbal 2de provinciale onwaardig. Nadien trachtten beide ploegen wat meer drang naar voren te ontwikkelen, maar het was vooral de thuisploeg dat het meest dreigde. Cedric Penasse moest bij de pinken zijn en na dom balverlies stond er gelukkig nog iemand op de Hoeilaartse doellijn om de bal weg te werken. Aan de overzijde stond Anthony Termini tot tweemaal toe aan het kanon, maar zijn pogingen werden in extremis afgeblokt. Waver Limal brak nog een aantal keren scherp uit, maar miste precisie om de openingstreffer op het bord te zetten. Net toen iedereen met een brilscore naar de kleedkamers dacht te gaan, kregen de bezoekers een vrije trap net voor de grote rechthoek. Yassine Chaabi borstelde deze krachtig met binnenkant voet naast de doelman, via de paal, in doel: 0-1! Het rustsignaal klonk meteen daarop en ERCH kon gaan rusten met een onverhoopte voorsprong. “Op een diefje dus”, zoals ze zeggen.

Wie dacht dat Waver Limal na rusten met een stormloop op zoek ging gaan naar de gelijkmaker, kwam bedrogen uit. Het waren daarentegen de Doenders die het balbezit opeisten en hun voorsprong redelijk rustig trachtten te consolideren. Veel reëel doelgevaar leverde dit echter niet meteen op en aan de overzijde moest Cédric Penasse met een katachtige reflex de gelijkmaker uit de hoek ranselen. ERCH zorgde zelf ook voor doelgevaar, doch tot grote uitgespeelde kansen leidde dit niet. Toch waren de Doenders eerder korter bij de 0-2 dan dat de tegenstander de gelijkmaker zou aantekenen. Aussama Oulanti kon zich net niet goed genoeg doorzetten, een scherpe poging van Janko Glisic werd gepareerd door de thuisportier en Kevin Van Crombrugge kon niet genoeg kracht achter zijn schot zetten om de thuisdoelman te vloeren. Daar waar dus vriend en vijand eerder de beslissende dubbele voorsprong voor ERCH verwachtte, kantelde de match alsnog in het voordeel van de thuisploeg. Een schijnbaar ongevaarlijke voorzet vanop rechts werd door Nicolas Chorine knap in de verste hoek gedevieerd. Een pijnlijke gelijkmaker voor de Doenders dus en ze moesten uiteindelijk de kelk tot de bodem ledigen. Een hoekschop werd onnodig weggegeven en de scherpe voorzet die uit deze hoekschop volgde, werd in de kleine rechthoek aan de tweede paal door de ingevallen Simon Billet staalhard binnengekopt. Niet alleen een vermijdbaar tegendoelpunt, maar alweer een serieuze mentale tik voor Hoeilaart. Er zat in de laatste minuten dan ook te weinig overleg en power in de geel-zwarte troepen om toch nog het (op zich zeker verdiende) gelijkspel uit de brand te slepen.

Alweer een pijnlijke nederlaag voor de Doenders, die het voor de 3de maal op rij vooral op zichzelf kunnen verhalen. Ondanks de vele afwezigen, hadden de troepen van coach Wayenbergh het op zich vrij goed in handen, maar werd nogmaals te weinig karakter getoond om de voorsprong vast te houden en de punten mee te nemen naar Hoeilaart. Op zich is verliezen op vreemd terrein geen schande, maar als voor de derde opeenvolgende maal vooral van zichzelf verloren wordt in plaats van de tegenstander, zorgt dit toch voor een zeer wrang gevoel. Het is dan ook tijd om de rug te rechten en meer karakter te tonen, zodoende dat de momenteel blijkbaar ongrijpbare grens van 30 punten kan doorbroken worden. Volgende opdracht is eindelijk nog eens een thuiswedstrijd na 4 opeenvolgende verplaatsingen. Met Etterbeek kondigt zich echter opnieuw een stevige en technisch sterkte tegenstander aan. Bovendien wordt de lijst met afwezigen nog wat langer, want zowel Hassan Begdouri als Anthony Termini kregen hun 3e geel van het seizoen en lopen er zondag dus ook niet bij wegens een schorsingsdag. Wie van de geblesseerden eventueel nog zou terugkeren is bovendien nog een groot vraagteken. Veel kopzorgen en negatieve selectieproblemen dus voor coach Wayenbergh. Maar in deze omstandigheden kunnen de Doenders misschien net iets meer en de negatieve spiraal van de laatste weken voor eigen publiek ombuigen. Supporters, allen op post voor deze thuiswedstrijd tegen Etterbeek, nu zondag om 15u00 aan de Kapelstraat !

Doelpunten: 44′ Chaabi (0-1), 74′ Chorine (1-1), 83′  Billet (2-1)

ERCH speelde met : Penasse, Stiellemans, Begdouri, Van Crombrugge, Chaabi, Oulanti, Glisic, Hamed (75′ Yildiz), Gérard,  Afkir , Termini (78′ Van Tricht D.).