15/12/2013: ERC Hoeilaart – RFC Grez-Doiceau: 1-1

Shayker Hamed

Shayker Hamed

Vorige week kon ERC Hoeilaart in de slotminuten een nederlaag vermijden op het veld van de laatste in de stand, St. Josse. Na de sterke prestatie thuis tegen Machelen, had ERCH het onverwacht moeilijk bij de rode lantaarn. In ieder geval geen goede basis om de 3de in de stand mee te ontvangen, Grez-Doiceau. Bovendien moest trainer Philippe Wayenbergh niet minder dan 5(!) basisspelers om allerlei redenen missen: Timothy Van Brusselen, Tom Gysegom, Janko Glisic, Aussama Oulanti en de geschorste Hassan Begdouri. Met een onthoofd offensief compartiment leek het er dus sterk op dat de Doenders een moeilijke namiddag zouden hebben.

De bezoekers beginnen fel aan de partij en drukken de eerste minuten ERCH tegen het eigen doel. Maar ondanks hun overwicht kunnen de mannen van Pascal Pilotte voor weinig echte dreiging zorgen. Na een kwartiertje gaat de storm liggen en komt de thuisploeg beter in de match. Iets over halfweg is Shayker Hamed sneller op de bal dan z’n bewaker en met een lob probeert hij de uitgekomen doelman Hanon te grazen te nemen. Die kan echter nog net bij de bal. Ook Cedric Penasse moet eindelijk eens in actie komen en dat doet hij knap op een steekballetje van dichtbij. Op slag van rust moet de Hoeilaartse doelman opnieuw ingrijpen wanneer een bezoeker vrij kan aanleggen. Bij de thuisploeg krijgt rechtsbuiten Maxime Legrand nog een uitstekende kans op de 1-0 maar Hanon duikt goed in de voeten. De 0-0 bij de rust is al bij al logisch.

De tweede helft is een pak evenwichtiger en verloopt zelfs in het voordeel van ERCH dat toch wat meer automatismen in z’n spel kan leggen. Maar doelgevaar levert dit niet op. Het is integendeel Grez dat op voorsprong kan komen. Een hoekschop wordt aan de 2de paal terug voor doel gekopt en in doel verwerkt: 0-1. Gezien de beperkte offensieve mogelijkheden ziet het er benard uit voor Hoeilaart. Maar toch kunnen de Doenders terugkomen. Sami Afkir zet een goede actie op en geeft mooi door naar Yunus Yildiz. Die stuurt Hamed diep en hij kan de gelijkmaker fraai tegen de netten jagen: 1-1! Door de knappe opbouw een fantastisch Hoeilaarts doelpunt! De rest van de match gebeurt er niet echt veel meer. Al is Grez-topscorer Theys nog erg dicht bij de winning goal maar hij tikt een voorzet onbegrijpelijk over! Het blijft 1-1 tot opluchting van alles wat geel-zwart is.

Gezien de vele afwezigen mogen we het gelijkspel tegen het sterke Grez-Doiceau haast als een stunt beschouwen. Uiteraard willen we geen afbreuk doen aan de spelers die wél speelden, maar de afwezigheid van zomaar eventjes 5 basisspelers liet zich duidelijk gevoelen. Vooral tijdens de eerste helft kroop ERCH te vaak achteruit waardoor de druk op de verdediging bij momenten té lang aanhield. Maar de ploeg bleef er altijd voor gaan met een verdiend gelijkspel als resultaat. Een compliment voor spelers en staf is dus zeker op zijn plaats! Dat was ook de mening van Shayker Hamed die voor de gelijkmaker zorgde:
De opdracht die we vooraf meekregen was duidelijk: een goede organisatie neerzetten om in eerste instantie de nul te houden. Het klopt inderdaad dat we een aantal belangrijke pionnen misten, maar anderzijds had de trainer veel vertrouwen in de vervangers waarbij ieder zijn taken meekreeg. Dat vertrouwen blijkt achteraf terecht. Ik zelf werd uitgespeeld als diepe spits die moest spelen als nummer 10 bij balverlies. De aanvangsfase was moeilijk maar daarna kwamen we beter in de match en creëerden we de betere kansen. Toen Grez uiteindelijk op stilstaande fase kon scoren zag ik het even somber in, maar we gaven ons niet zomaar gewonnen. Dat resulteerde dan in de goal die ik in het dak van het doel knal na een combinatie tussen Yunus Yildiz en Sami Afkir. Ik ben uiteraard blij dat ik kon scoren en dat we daardoor een verdiend gelijkspel behaalden, maar ik besef tegelijk dat ik nog veel werkpunten heb. De winterstop lijkt nu op een goed moment te vallen aangezien toch nogal wat spelers op de sukkel zijn. Ik voorspel in ieder geval een sterke terugronde van ERCH. Over een mogelijke degradatie spreek ik al helemaal niet want we hebben een sterke ploeg!

Doelpunten: 70′ Still (0-1), 77′ Hamed (1-1)
ERCH speelde met: Penasse, Chaabi, Stiellemans, Afkir, Gerard, Van Tricht J., Termini (73′ Demaerschalk), Janssens, Legrand (86′ Van Crombrugge), Yildiz (79′ Van Tricht D.), Hamed