05/01/2014: ERC Hoeilaart – KFC Wezembeek: 4-1

ERC Hoeilaart sloot een paar weken geleden de heenronde af met een verdienstelijk gelijkspel tegen Grez-Doiceau. De winterstop was welgekomen want de Doenders telden nogal wat geblesseerden in de rangen. De eerste seizoenshelft in 2de provinciale was bevredigend, maar eiste dus wel zijn tol. De sportieve cel van ERCH zat evenwel niet stil tijdens de feestdagen en verlengde prompt de overeenkomst met T1 Philippe Wayenbergh. De club is erg tevreden over het werk van de hoofdtrainer en qua ambities zitten alle partijen op de dezelfde golflengte. Met die geruststellende gedachte in het achterhoofd moest Wayenbergh zijn troepen zien klaar te stomen voor de eerste match van de terugronde, en dat was meteen geen cadeau. KFC Wezembeek, de tweede in de stand, kwam immers op bezoek in de Kapelstraat en in de heenmatch toonde deze ploeg zich alvast fysiek sterk met tegelijk heel wat voetballend vermogen. Het was dan ook geen toeval dat Wezembeek een sterke heenronde bekroond zag met de tweede plaats. Al dient wel gezegd dat ERCH op de eerste speeldag geen slechte prestatie neerzette in Wezembeek en misschien wel met een puntje had kunnen terugkeren naar Hoeilaart. In de selectie waren er weinig tot geen afwezigen en dus konden de Doenders “au grand complet” aantreden. Dat zelfde gold naar verluidt ook voor de bezoekers.

Het voetbal in de aanvangsfase liet de toeschouwers haast naar adem happen, want beide ploegen spelen tegen een verschroeiend hoog tempo. Veel doelgevaar levert dit niet op maar de snelheid van uitvoering aan beide kanten is indrukwekkend. Na 10 minuten noteren we dan toch de eerste dreiging wanneer Nicolas Stiellemans zich kan doorzetten op de rechterflank.  Vanuit een schuine hoek kan hij aanleggen maar de doelman brengt redding. Even later zien we het zelfde scenario maar dan op de linkerflank waar Janko Glisic tot in de grote rechthoek kan doordringen maar ook zijn schot wordt gestuit door de portier. Hoeilaart neemt tijdens het tweede kwartier wat gas terug en Wezembeek trekt het spel wat naar zich toe. De thuisdefensie komt niet echt in de problemen tot iets over het halfuur. Een razendsnelle aanval wordt netjes afgerond en Wezembeek staat plots op voorsprong. Lang duurt de achterstand voor de Doenders echter niet. Een bezoekende verdediger begaat duidelijk handspel op de grond in de zestien en de bal gaat op de stip. Timothy Van Brusselen neemt de penalty voor zijn rekening en brengt ERCH op 1-1.  Niet alleen de stand maar ook het spel is nu opnieuw in evenwicht. Op slag van rust neemt Sami Afkir een hoekschop die wordt doorgekopt en aan de 2de paal staat Stiellemans helemaal vrij om in te koppen: 2-1!

Na de pauze gaan de bezoekers op zoek naar de gelijkmaker en na 10 minuten spelen is er een fabuleuze redding nodig van Cedric Penasse op een knal van dichtbij om de 2-2 te voorkomen.  Dat is een keerpunt want ERCH komt nu meer en meer opzetten.  Na 70 minuten zet uitblinker Afkir een knappe actie op vanop de flank, en draait de bal prompt laag voorbij de doelman: 3-1! Het ziet er voor Wezembeek nog beroerder uit wanneer een kwartier voor tijd Cedric Cauche met z’n 2de gele kaart naar de kant moet. De bezoekers moeten nu nog meer risico’s nemen en daar kan ERCH van profiteren. Kort voor tijd legt de ingevallen Maxime Legrand de 4-1 eindcijfers vast.

Het werd een aangenaam kijkstuk aan de Kapelstraat met een hoogstaande partij van 2 teams die wilden winnen.  ERCH was nauwelijks onder de indruk van het sterke Wezembeek en behaalde een verdiende overwinning door een sterke collectieve prestatie. Ook tactisch klopte het plaatsje volledig. Volgende week trekken de Doenders naar Stokkel voor een treffen met de onbetwiste leider.  Bij de heenmatch moest ERCH in de blessuretijd een gelijkspel toestaan en ook het resultaat tegen Wezembeek zal in Stokkel niet onopgemerkt voorbij zijn gegaan.  Maar in Hoeilaart moet men van niemand bang zijn, dat heeft het seizoen tot nu toe wel uitgewezen.  Sami Afkir zal er wegens een gele schorsing wel niet bij zijn.

Doelpunten: 32′ Massart (0-1), 34′ Van Brusselen (pen. 1-1), 44′ Stiellemans (2-1), 70′ Afkir (3-1), 87′ Legrand (4-1)
ERCH speelde met: Penasse, Chaabi, Begdouri, Stiellemans, Gerard, Afkir, Van Tricht J., Van Brusselen, Glisic (64′ Legrand), Stiellemans (85′ Van Tricht D.), Hamed (73′ Termini), Janssens.