14/02/2016: ERC Hoeilaart A – Cr. Schaerbeek

Wekelijks winnen en/of punten pakken went snel.  Dat weten ze intussen in Hoeilaart ook.  Maar vorige zaterdag ging het toch eventjes anders.  Ondanks een 0-1 voorsprong gingen de Doenders met 2-1 de boot in op het veld van Merchtem 2000.  Het spel was verre van goed en bijgevolg was de nederlaag wel logisch.  Terug met beide voetjes op de grond dus.  Die nederigheid was misschien wel nodig om een ploeg in nood als Crossing Schaarbeek mee te ontvangen. Bovendien boekten de Brusselaars de voorbije weken een mooie 9 op 9 en klommen op die manier op tot de 12de plaats.  De Hoeilaartse spelers waren dus gewaarschuwd.  Trainer Philippe Wayenbergh kon evenwel niet rekenen op 2 sterkhouders met de geblesseerden Jonas De Schaut en Loïc Dehaes.  Maar er viel ook goed nieuws te noteren vanuit de ziekenboeg: Yassine Chaabi maakte zijn wederoptreden met de P4 na een operatie aan de knie en maanden van hard labeur tijdens de revalidatie.  Denis Ghys was gaan skiën tijdens de Krokusvakantie maar werd toch opgenomen in de kern en begon op de bank. Daar zaten ook doelman Bjarne Vandervoort, Sam Vandiest en David Leleux.

Van bij de aftrap laat Schaarbeek zien dat ze niet gekomen zijn om zich zomaar te laten doen.  Toch komt het eerste doelgevaar van de thuisploeg.  Na een verre inworp komt Janko Glisic in balbezit en kan van in de grote rechthoek aanleggen. Maar doelman Kartite pakt uit met een knappe reflex om de bal over zijn doel te tikken. Even later wordt de Hoeilaartse verdediging op de counter in snelheid gepakt.  Doelman Fred Desomberg heeft dit doorzien en komt gepast uit. Hij is eerst op de bal maar via een Brussels been gaat de bal dan toch richting het lege doel.  Gelukkig is Tommy Verheyden op tijd terug om het leder een metertje voor de doellijn te keren.  De wedstrijd vordert gelijkopgaand en Schaarbeek steekt geregeld de neus aan het venster. Halverwege de eerste helft mag Aussama Oulanti voor ERCH een vrije trap nemen die netjes tot bij 2 vrijstaande Doenders in de kleine rechthoek wordt gedropt, maar geen van beide kan met voldoende overtuiging besluiten zodat Kartite kan oprapen.  ERCH knoeit zo met de schaarse kansen en krijgt ei zo na het deksel op de neus wanneer na de daarop volgende counter de bal over Desomberg wordt gelobd maar gelukkig tegen de deklat terecht komt.  Hier komt ERCH goed weg!  Hoeilaart kan dus geen afstand nemen van de bezoekers, ook al krijgt Oulanti op 10 minuten van de rust tot 2 keer toe een uitstekende mogelijkheid om Kartite te verslaan.  Maar de Crossing doelman staat telkens pal.  Aan de overkant komen de Doenders goed weg wanneer Desomberg verslagen lijkt maar Ben Hamame de bal van dichtbij over het lege doel jaagt!  Maar op slag van rusten krijgt Crossing toch loon naar werken wanneer Channouf een vlotte Schaarbeekse aanval kan afronden: 0-1 bij de rust en een koude douche om de evenwichtige eerste helft mee te besluiten!

Jannes Nicodème luidde met de 3-2 de zege in voor ERCH.

De donderpreek van trainer Wayenbergh was net niet tot in de kantine te horen. Hij wisselt ook ietwat verrassend Adaon Kalala voor  Denis Ghys .  Maar de Hoeilaartse trainer moet met lede ogen aanzien hoe Crossing onmiddellijk na de aftrap zijn voorsprong verder kan uitdiepen via kapitein Gürsever: 0-2 na 2 minuten spelen in de tweede helft.  Het ziet er heel benard uit voor Hoeilaart dat nu wel moét komen.  Maar gelukkig werpt de ingreep van de Hoeilaartse coach toch al snel zijn vruchten af.  Glisic en Ghys zetten een vinnige aanval op waarbij Ghys in de 16 wordt gehaakt en de bal gaat logischerwijze op de stip.  De Hoeilaartse topschutter faalt niet en brengt zijn ploeg terug in de match: 1-2.  De bezoekers worden op eigen helft teruggedrukt maar houden aanvankelijk stand.  ERCH heeft blijkbaar een ingeving nodig om op gelijke hoogte te komen en die komt er ook.  Een vrije trap van Oulanti wordt door Kartite ver weg gebokst tot bij Timothy Van Brusselen, die heel beheerst het leder vanop zo’n 20 meter over alles en iedereen -Kartite incluis- netjes in doel lobt: 2-2.  Die stand blijft een tijdje op het scorebord staan, maar toch is het vertrouwen bij de Doenders na de gelijkmaker een pak groter geworden.  Ook de supporters voelen dat dit wel eens goed zou kunnen aflopen.  Een dikke 10 minuten voor tijd krijgen ze dan ook gelijk.  Een vrije trap van Ghys wordt door Kartite afgeweerd maar verdediger Jannes Nicodème is goed gevolgd en tikt ERCH op voorsprong: 3-2!  Schaarbeek geeft zich niet gewonnen, maar op 5 minuten van het einde lijken de kopjes bij de bezoekers toch naar beneden te gaan.  Nicolas Stiellemans kopt een vrije trap van Oulanti, die voorbij alles en iedereen naar de 2de paal waait, toch binnen: 4-2!

De opluchting was groot aan de Kapelstraat na het laatste fluitsignaal want iedereen besefte dat ERC Hoeilaart na een erg matige eerste helft en een vroege tegengoal in de 2de helft, van ver was teruggekomen om deze te moeizame zege te boeken.  Dankzij een prima 2de helft (afgezien van de eerste minuten) boog ERCH een 0-2 achterstand om in een 4-2 overwinning. Dat bewijst nogmaals de mentale weerbaarheid van de Doenders. Toegegeven, Crossing Schaarbeek speelde met een groot hart en heeft er alles aan gedaan om hun opmars verder te zetten.  Maar de inbreng van Denis Ghys en de wake-up call van de 0-2 achterstand na 47 minuten, leek toch wel het verschil gemaakt te hebben in het voordeel van ERCH.  Maar niettemin is het duidelijk dat ERCH volgende week op Braine uit een ander vaatje zal moeten tappen dan de voorbije 2 weken, wil het met iets terugkeren uit Waals-Brabant!

Doelpunten: 45′ Channouf (0-1), 47′ Günsever (0-2), 49′ Ghys (pen. 1-2), 58′ Van Brusselen (2-2), 79′ Nicodème (3-2), 84′ Stiellemans (4-2)
ERCH speelde met: Desomberg, Janssens, Van Tricht, Verheyden, De Schaut C., Stiellemans, Oulanti, Glisic (87′ Leleux), Kalala (46′ Ghys), Nicodème.Van Brusselen.