11/10/2015: ERC Hoeilaart A – RCS Brainois A

Vorige week nam ERC Hoeilaart A ondanks een matige prestatie toch verdiend de 3 punten terug mee vanuit Schaarbeek naar de Druivenstreek. Met die 6 op 6 klommen de Doenders in de rangschikking naar een gedeelde 3de plaats. Bovendien kon men zonder druk toeleven naar de thuismatch tegen RCS Brainois, een ploeg die duidelijke ambities heeft om zo snel mogelijk te stijgen naar 4de nationale. Geen nieuws uit de ziekenboeg, en dus waren er weinig veranderingen in de kern. Bedou Dipakayi sloot opnieuw aan bij de ploeg en begon op de bank naast Yannick Van Voorhuyzen, Loïc Dehaes en Cedric De Schaut. Nog voor de wedstrijd begon was men al in feeststemming aan de Kapelstraat want de jarige Germain Borreman (90!), ex-speler én voorzitter van het vroegere Eendracht Hoeilaart, kwam de aftrap geven.

20151011_Aftrap 800x600

De thuisploeg begint met veel druk naar voren aan de partij, en dat levert in de eerste 5 minuten al meteen 3 grote doelkansen op. Jammer genoeg kan geen enkele kans omgezet worden in een doelpunt. De bezoekers reageren na 10 minuten maar Fred Desomberg zweeft de bal uit zijn netten. Toch is het Braine dat tegen de gang van het spel in op voorsprong kan komen wanneer men achtereen bij ERCH te veel vrijheid laat aan de bezoekers en uiteindelijk Cortelletti makkelijk kan scoren: 0-1 na 18 minuten spelen. Het spelbeeld verandert niet en het is Hoeilaart dat het spel dicteert. De Doenders puren uit het balbezit een paar kansen maar scoren lukt niet. In het slot van de eerste helft krijgt Adaon Kalala dé kans op de gelijkmaker maar hij besluit te zwak binnen het bereik van de doelman.

Na rust is het opnieuw Hoeilaart dat het best van start gaat, en deze keer wél met succes. Janko Glisic kan een knappe aanval afronden en de verdiende gelijkmaker scoren: 1-1. Braine komt net daarna gevaarlijk opzetten maar Desomberg is attent op een poging in één tijd. Het spel is nu iets evenwichtiger dan voor de rust, maar toch is het ERCH dat de beste indruk geeft. Twintig minuten voor tijd echter begaat een Hoeilaartse verdediger handspel in de grote rechthoek en de bal gaat op de stip. Cortelletti laat de kans niet liggen en brengt Braine opnieuw op voorsprong. TOch wel een domper voor ERCH dat wel nieuwe moed krijgt wanneer ene paar minuten later Schallon zijn 2de gele kaart onder de neus geduwd krijgt en Braine dus met 10 man verder moet. 10 minuten voor affluiten begaat ook een bezoeker voor de 2de keer handspel in de 16 en daar waar er eerder niet werd gefloten gaat de bal uiteindelijk toch op de stip. Denis Ghys kwijt zich uitstekend van zijn taak en scoort de verdiende gelijkmaker. Braine valt helemaal op het einde nog met 9 man wanneer de ingevallen Vlaeminck eveneens een 2de gele kaart krijgt, maar ERCH kan niet profiteren. Het blijft 2-2.

Hoeilaart was duidelijk de betere ploeg, maar in het voetbal krijg je niet altijd wat je verdient.  Op zich zeker een mooi resultaat tegen een ambitieuze tegenstander, maar toch bleef na afloop het gevoel over dat er meer in zat. ERCH domineerde zowat heel de wedstrijd en kreeg zeker de beste doelkansen. Maar Braine was duidelijk efficiënter en kwam 2 keer op voorsprong. Het pleit dan weer in het voordeel van de Doenders dat zij voor de 3de week op rij een achterstand konden goed maken. Dat was ook de analyse van middenvelder Jeroen Van Tricht die al vroeg in de match een harde trap te verwerken kreeg:
Ik denk dat iedereen inderdaad het gevoel had dat we de drie punten konden thuishouden. Natuurlijk komen we 2 maal op achterstand waardoor we het onszelf moeilijk gemaakt hebben. Het is dan ook jammer dat we in de laatste 10 minuten niet meer tot scoren kwamen tegen 9 man. Op sommige momenten in de match waren we de betere van Braine en dat voelden we op het veld ook. Thuis gaan we altijd voor de 3 punten moeten gaan want met 1 punt schiet je niet zoveel op in het klassement. Dat toont momenteel aan dat we onze start zeker niet hebben gemist. Na een goede voorbereiding en bekercampagne, zijn we ook goed begonnen aan het seizoen. De eerste competitiematchen was voor iedereen wat aanpassen maar we hebben dit als groep goed aangepakt. Ook voor mij was het al even geleden dat ik nog in P1 speelde. Ik heb nog niet mijn beste niveau gevonden maar dat zal snel terugkeren. Ik voel mezelf en de ploeg ook elke week groeien. Het gaat er veel heviger aan toe in de duels en je moet heel geconcentreerd verdedigen. Maar ik vind dat we in een leuke reeks spelen waar we elke week top moeten zijn om punten te sprokkelen. De laatste wedstrijden creëren we telkens genoeg kansen, wat hoopgevend is voor de volgende wedstrijden. Momenteel hebben we in elke wedstrijd nog te vaak een terugval waar we even de rust aan de bal kwijt zijn. Als we die slordigheden uit ons spel kunnen houden, zijn we tot veel in staat.  Ik kreeg al redelijk vroeg in de wedstrijd een tik die hard aankwam. Ik voelde mij hierdoor niet super en tijdens de rust begon het ook op te stijven. Hierdoor had ik het gevoel dat ik wat mankte tijdens het lopen. Maar ik vermoed dat dit in de loop van de week wel zal verbeteren en dat ik geen hinder ga ondervinden voor de volgende competitiematch Want in Borgt zal iedereen top moeten zijn om de 3 punten te pakken.

Volgende week, tijdens het jaarlijks ERCH Mosselweekend, trekt de ploeg naar Borght voor een wellicht moeilijke verplaatsing.

Doelpunten: 19′ Cortelletti (0-1), 52′ Glisic (1-1), 70′ Coretelletti (pen. 1-2), 81′ Ghys (pen. 2-2)
ERCH speelde met: Desomberg, Verheyden, Nicodème (71′ Dipakayi), Janssens, De Schaut J., Glisic (62′ Dehaes), Van Tricht, Oulanti, Van Brusselen, Ghys, Kalala (82′ De Schaut C.)