09/01/2016: VV Houtem – ERC Hoeilaart A

 

De winterstop zit erop en dus moest ERCH A afgelopen weekend weer vol aan de bak. Na een eerste seizoenshelft mochten de jongens van coach Wayenbergh alvast met een goed gevoel terugblikken op de heenronde. Met een mooie gedeelde 5e plaats werd de winterstop ingegaan en er werd vaak mooi voetbal geserveerd door de geel-zwarten, zeker op eigen terrein aan de Kapelstraat. Voor de eerste opdracht in 2016 wachtte echter meteen een zware verplaatsing naar het verre VV Houtem. In de heenmatch eindigde de wedstrijd na een spectaculair verloop op een 3-2 overwinning voor de Doenders. Op eigen terrein had Houtem echter al kleppers uit de reeks als Diest en Bierbeek verslagen, en dus ERCH was zeker en vast gewaarschuwd. Voor deze moeilijke opdracht kon coach Wayenbergh op een vrij fitte kern rekenen. Janko Glisic ondervond nog teveel hinder van zijn blessure en ook Chaabi blijft in de lappenmand liggen. Jonas De Schaut had door een lichte blessure weinig getraind en startte op de bank, waar hij plaats nam naast reservedoelman Van Yannick Voorhuyzen, Aussama Oulanti en Bedou Dipakayi.

Op een glibberige en modderige ondergrond liet ERCH meteen zien dat ze zeker niet naar het verre Houtem afgezakt waren om niet te verliezen. Integendeel, gedurende het eerste half uur liet ERCH de bal goed rond gaan en kon de tegenstander weinig anders doen dan de aanvallen opvangen en zelf op de counter er trachten uit te komen. Zo kon ERCH diverse hoekschoppen afdwingen, doch de bal geraakte niet meteen in een doelrijpe positie. Een schot van Van Tricht werd afgeblokt, Kalala knalde in het zijnet en ook een poging van Ghys werd in extremis nog gekraakt. Het tempo bleef vlot over en weer gaan en voor de toeschouwers was het, ondanks de weinige open kansen, een vrij aangename partij om naar te kijken. Waar iedereen dus eigenlijk een voorsprong voor de Doenders verwachtte, viel het openingsdoelpunt als een donderslag bij heldere hemel aan de overkant. De thuisploeg counterde gevat en een voorzet vanop rechts gleed door tot aan de tweede paal, waar de vrijstaande Knops maar in te duwen had. Een kleine mokerslag voor Hoeilaart dat dus met een onaangenaam gevoel de kleedkamers mocht opzoeken.

In de tweede helft bleven de intenties van ERCH echter duidelijk: met vlot combinatievoetbal trachtten de tegenstander te ontwrichten. De gelijkmaker liet dan ook niet lang op zich wachten. Tommy Verheyden slalomde tussen twee verdedigers door en kreeg veel ruimte. Hij legde vanop een 25-tal meter aan en zijn afstandsknal werd door de verraste thuisdoelman nogal onbeholpen in de winkelhaak geduwd: 1-1. De Doenders wilden duidelijk meer en de thuisploeg liet ERCH terugkomen, en hoopte snel op de counter tegen te prikken. Dit leverde toch een aantal hachelijke situaties in de zestien meter op en Fred Desomberg had een zeer goede reflex nodig toen hij met een beenveeg de thuisploeg van een voorsprong hield. Aan de overzijde zat het geluk de bezoekers ook niet mee toen, na een knappe combinatie over rechts, Timothy Van Brusselen naar binnen kon schuiven en de bal in de korte hoek tegen de paal trapte. De thuisploeg kon enkele hoekschoppen afdwingen en deze bleven soms onnodig lang in de rechthoek hangen en was het toch bibberen voor ERCH dat de bal maar ternauwernood kon ontzetten. De wedstrijd kon, ondanks veldoverwicht van ERCH, nog alle kanten uit en leek uiteindelijk richting de Hoeilaartse kant te vallen. Scheidsrechter De Bruyne zag een duidelijke trekfout op Verheyden in de grote rechthoek en legde de bal logischerwijze op de stip. Denis Ghys nam zijn verantwoordelijkheid, maar knalde de bal op de binnenkant van de paal, de herneming duwde hij wel binnen, doch aangezien de doelman de bal niet meer aangeraakt had, ging dit feestje niet door. De – overigens meer dan uitstekend leidende – ref durfde het echter twee minuten later niet aan een tweede strafschop voor de Doenders te fluiten toen er een overduidelijke fout in de rechthoek werd gemaakt. Dubbel jammer, want in de ultieme slotminuut vergat Denis Ghys de bal aan de tweede paal in doel te duwen en zo een driepunter te schenken aan zijn team.

Zo eindigde de wedstrijd op een op zich billijk gelijkspel, waar beide ploegen zich wel konden in schikken. ERCH speelde een verdienstelijke partij, waarin het weinig weggaf, maar ook misschien wat weinig grote kansen kon puren uit haar veldoverwicht. Toch is een punt halen op het veld van “reuzendoder” Houtem zeker een mooie prestatie ! Volgende week speelt ERCH op eigen veld de topper tegen één van de grote kleppers van de reeks, zijnde KFC Diest. De Warande-boys zullen ongetwijfeld met vele supporters afzakken naar de Kapelstraat, dus we rekenen toch ook op een grote opkomst van de Doenders om onze jongens te ondersteunen ! Aftrap komende zondag, 17 januari 2016, om 15u00 aan de Kapelstraat. Supporters, allen massaal op post !!

Doelpunten: 38′ Knops (1-0), 47′ Verheyden (1-1).
ERCH speelde met: Desomberg, Stiellemans, Verheyden, De Schaut C. (63′ De Schaut J.), Van Tricht, Janssens, Ghys, Van Brusselen, Kalala, Dehaes (77′ Oulanti) en Nicodème.

Ook de jongens van coach Denayer van ERCH B begonnen het afgelopen weekend aan hun terugronde met een thuiswedstrijd tegen Tildonk. Zij haddden in de heenronde de verworven punten in Tildonk verloren via de groene tafel door een administratieve vergetelheid en waren gebrand op een revanche. Die hebben ze dubbel en dik genomen, want de geel-groenen van Tildonk moesten met een zware 8-2 nederlaag afdruipen. Een knappe prestatie van ERCH B dat zo de terugronde sterk inzet en samen met collega-koploper Berg-Op de rangschikking blijft aanvoeren. Achter de 2 leiders gaapt reeds een kloofje, en dus het lijkt een topduel te worden voor de oppergaai tussen de 2 leiders. De terugronde is echter nog lang, doch we hebben alle vertrouwen in deze jonge en talentvolle ploeg !