02/11/2014: KCS Machelen – ERC Hoeilaart A

Na de teleurstellende seizoensstart is ERC Hoeilaart A bezig aan een opmars in de klassering. Vorige week konden de Doenders ondanks een matige 2de helft de 3 punten thuis houden tegen Kampelaar.  Afgelopen zondag stond de lastige verplaatsing naar Machelen, de 3de in de stand, op de kalender.  In ieder geval een uitgelezen mogelijkheid om eens een “resultaat” neer te zetten tegen een kopploeg.  Trainer Philippe Wayenbergh voerde 2 wijzigingen door ten opzichte van vorige week: Cedric Penasse stond opnieuw in doel tegen “zijn” Machelen, en Aussama Oulanti kreeg de voorkeur op Adaon Kalala die op de bank zat naast Shayker Hamed, Hassan Begdouri en Yannick Van Voorhuyzen.

Denis Ghys legde er weer 2 in het mandje

Van bij de aftrap eisen de bezoekers de bal op. Machelen moet het spel overlaten aan Hoeilaart.  Echt doelgevaar valt er echter niet te noteren.  Op het kwartier kan Denis Ghys op doel koppen maar de bal belandt te dicht bij doelman Vansweevelt en die pakt makkelijk. Halverwege de eerste helft zet Nathan Huybrechts zich goed door tot in de zestien maar hij schiet te hard en onbesuisd over.  Iets voor het halfuur moet Janko Glisic na een tackle op zijn enkel geblesseerd het veld verlaten.  Hij wordt vervangen door Shayker Hamed.  ERCH blijft echter de betere ploeg.  Na 35 minuten spelen kan Timothy Van Brusselen aanleggen en hij draait de bal buiten het bereik van Vansweevelt naar het doel maar op de paal!  Een minuutje later profiteert Ghys van een te korte terugspeelbal van Bouras en hij kan Vansweevelt simpel verslaan: 0-1!  ERCH heeft een cadeautje nodig om op voorsprong te komen maar de 0-1 is wél verdiend.  Kort voor de rust kan Machelen eindelijk eens reageren met een hoekschop maar Cedric Penasse is attent en tikt de kopbal over.

De eerste kans van de 2de helft is voor Hoeilaart. Aussama Oulanti komt opzetten maar knalt te hard over doel.  De thuisploeg is iets meer aanwezig dan in de eerste helft maar ERCH lijkt alles goed onder controle te hebben.  Op het uur gaat Dimitri Meysmans als hij een tackle aanzet in de zestien meter en de bal gaat over de stip.  Ouderdomsdeken Madawa neemt de penalty voor zijn rekening en zet die feilloos om: 1-1.  Hoeilaart reageert onmiddellijk langs Van Brusselen maar voor de tweede keer strandt zijn poging tegen de paal!  Maar ook Penasse moet nog 2 keer gevat tussenkomen om een Machels doelpunt te voorkomen.  We zijn inmiddels al in de slotfase belandt en de match lijkt op een gelijkspel te gaan eindigen. Met nog een paar minuten op de klok  wil Jeroen Van Tricht een bal ontzetten maar knalt van dichtbij op eigen doel.  Gelukkig staat Penasse goed geplaatst om de knal van zijn verdediger te pareren.  In de laatste minuut van de reglementarie speeltijd kan Ghys zich nog eens doorzetten en van aan de rand van de grote rechthoek schiet hij in de draai de 1-2 in de verste hoek binnen!

De supporters moesten tot in de slotminuten wachten, maar uiteindelijk boekte ERC Hoeilaart een verdiende overwinning.  Machelen speelde nooit als een kopploeg en liet het initiatief (of was daartoe verplicht) te veel aan de Doenders en die gaven gedurende gans de match de indruk minstens met een punt te zullen gaan lopen.  Uiteindelijk werden het er 3, al kon/moest die beslissing veel eerder gevallen zijn.  Cedric Penasse kon deze gang van zaken wel pruimen en hij genoot nog lang na van deze overwinning tegen de ploeg waarbij het voor hem allemaal begon:
Machelen is voor mij persoonlijk toch nog altijd DE wedstrijd van het jaar. Ik ben gisteren zelfs te voet tot aan het voetbalveld gekomen en veel vrienden van mij zijn komen kijken. Machelen is ook de ploeg waar het voor mij 25 jaar geleden allemaal begon. Daarenboven had ik 3 weken niet gespeeld dus had toch ewa stress voor de wedstrijd.  Maar het ging vrij goed, heb niet echt veel werk gehad en daardoor denk ik wel dat onze overwinning niet geheel onterecht is.  Op het moment dat Jeroen de bal van dichtbij recht op mij devieert was ik wel blij met een puntendeling. Als je dan in de slotminuten de winninggoal nog kan maken dan is dit natuurlijk dubbel zo mooi. Buiten onze twee doelpunten hebben nog twee keer op de paal getrapt en nog een paar goede kansen gecreëerd en dus is onze overwinning wel verdiend.  Top vijf moet zeker kunnen, top drie wordt iets moeilijker maar als de vorm van de voorbije weken zo lang mogelijk kunnen vasthouden moeten we van niemand bang zijn en dan is er nog veel mogelijk.”

Volgende week speelt ERCH opnieuw op verplaatsing, op het veld van Waver Limal.  Ook deze ploeg kende een desastreuze start van het seizoen, en bengelde lang achteraan.  Maar intussen zijn de Waals-Brabanders ook aan hun opmars begonnen en behaalden 10 punten uit hun laatste 5 matchen. Maar ERCH zal ook daar moeten winnen wil het zich in de top 5 nestelen.  We zullen het zien volgende zondag vanaf 15.00 uur.​

Doelpunten: 38′ Ghys (0-1), 61′ Madawa (pen. 1-1), 89′ Ghys (1-2).
ERCH speelde met: Penasse, Meysmans (74′ Begdouri), Chaabi, Van Tricht, Oulanti, Janssens, Ghys, Van Brusselen, Huybrechts, Afkir, Glisic (28′ Hamed (80′ Kalala)).