24/05/2015: RFC Grez-Doiceau – ERC Hoeilaart

Na de ruime 8-0 zege tegen BOKA United op Hemelvaartsdag, was het al duidelijk dat ERC Hoeilaart zich geplaatst had voor de finale ronde van de eindronde ter promotie naar eerste provinciale.  De 2-1 nederlaag in Aarschot veranderde daar niets aan.  De 2 tegenstanders in die eindronde werden respectievelijk Grez-Doiceau en Sporting Bruxelles.  Bijgevolg trokken de Doenders op 24 mei laatstleden naar Waals-Brabant voor een treffen met Grez, een ploeg die we ook in de competitie al twee keer mochten ontmoeten.  Geen selectieproblemen voor coach Philippe Wayenbergh die Raf Renard, Hassan Begdouri, Adaon Kalala en reservedoelman Yannick Van Voorhuijzen op de bank plaatste.

Het zijn de bezoekers die het initiatief nemen bij aanvang van de wedstrijd. Eerst kan Janko Glisic dreigen, en daarna knalt Timothy Van Brusselen hard in het zijnet vanuit schuine hoek.  Daarna is het aan de gastheren om voor wat dreiging te zorgen, maar sowieso is al duidelijk dat dit een wedstrijd in een hoog tempo zal worden, en dit op het scherpst van de snee.  Halverwege de eerste helft gaat Van Brusselen neer aan de rand van de 16. Net erin, of net er buiten? De scheids speelt op veilig en legt de bal net buiten de 16.  Van Brusselen knalt de vrije trap rakelings over.  Aan de overkant kan Grez vooral dreigen vanop de rechterflank waarbij de Hoeilaartse verdediging toch telkens wat te veel ruimte toestaat. Minder dan 10 minuten voor de rust moet Cedric Penasse uitkomen en doet dat ook goed. Hij pakt de bal maar deze wordt uit z’n handen getrapt zodat de speler makkelijk kan scoren: 1-0!  Even later opnieuw Grez-Doiceau met een schot dat rakelings naast gaat.  Hoeilaart is toch wat van slag door de achterstand en er is een uitstekende tussenkomst van Penasse nodig om verder onheil te voorkomen.  Aan de overkant dropt Van Brusselen de bal achter de verdediging.  Daar staat Denis Ghys die goed aanneemt en in de draai de gelijkmaker voorbij Hanon knalt: 1-1!  Nog voor de pauze krijgt Glisic een mooie gelegenheid voor de 1-2 maar hij schiet de wenkende kans over.  De eerste helft eindigt toch wel wat in mineur voor Hoeilaart want Sami Afkir moet op slag van rust geblesseerd naar de kant.

De thuisploeg komt het best uit de kleedkamer en gaat op zoek naar de voorsprong. Na een tiental minuten gaat een schot maar net voorlangs.  Na een uurtje spelen knokt ERCH zich echter opnieuw in de wedstrijd.  Ghys wordt alleen voor Hanon afgezonderd maar het is de doelman die het duel wint en hij voorkomt een achterstand voor zijn ploeg.  Dat dit niet voor het laatst gebeurt zal blijken in het verdere verloop van de wedstrijd.  Even later heeft hij echter geen verhaal. Van Brusselen wordt door maar liefst 2 verdedigers neergehaald in de grote rechthoek en de bal gaat deze keer wél op de stip. Topschutter Ghys kwijt zich uitstekend van zijn taak al kiest Hanon wel de goede hoek: 1-2!  Aan de overzijde hebben de Doenders wat geluk nodig om de voorsprong te behouden.  Een vrije trap wijkt af in de muur en gaat via buitenkant paal in hoekschop!  We zijn inmiddels in het slotkwartier beland wanneer Dimitri Meysmans de snelle Van Brusselen lanceert en hij daardoor alleen voor Hanon komt. Maar het is opnieuw de Grez doelman die het laatste woord heeft.  Maar het is slechts uitstel van executie.  Tien minuten voor affluiten heeft Van Brusselen eindelijk z’n verdiende goaltje beet: 1-3!  De Hoeilaartse vreugde is groot zowel op als naast het veld, maar amper één minuutje later wordt die getemperd wanneer Grez-Doiceau de 2-3 kan scoren na een geharrewar voor doel.  De slotfase wordt dus nog uiterst spannend.  Zeker wanneer Ghys voor zekerheid kan zorgen maar tot 2 maal toe die dekselse Hanon op z’n weg vindt die telkens met één hand een vierde Hoeilaartse treffer kan voorkomen.  De negentig minuten zijn inmiddels verstreken maar de scheidsrechter weet van geen ophouden. In de extralange extra tijd krijgt thuisspeler Maxime Huyse nog een rode kaart wegens natrappen, en verhindert Hanon een doelpunt van Aussama Oulanti van dichtbij.  De thuisploeg komt nog één keer gevaarlijk opzetten maar de bal rolt gelukkig voorlangs buiten.  Na een onnodig lange blessuretijd wordt er dan toch eindelijk afgefloten met een 2-3 eindstand.

Op basis van het aantal doelkansen mogen we dit zeker een verdiende zege noemen voor ERCH. In het spel zelf waren beide ploegen mekaar waard maar Hoeilaart zorgde duidelijk voor meer dreiging. Het was Grez doelman Hanon die zijn ploeg meerdere malen in de match hield en daardoor bleeft het spannend tot op het laatste moment  in deze felle en snelle partij.  De Doenders zorgden er met deze overwinning voor dat de kans op promotie naar eerste provinciale gaaf blijft.  Indien er aanstaande zondag (31/05) thuis gewonnen wordt van Sporting Bruxelles is de promotie een feit. Maar we hoeven wellicht niet te vertellen dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Daarom rekenen we op onze twaalfde man. Alle supporters op post nu zondag 31/05 om 15.00 uur!!!

Doelpunten: 37′ Huyse (1-0), 43′  en 65′ Ghys (1-1 en pen. 1-2), 80 ‘ Van Brusselen (1-3), 81’ Huyse (2-3)
ERCH speelde met: Penasse, Janssens, Chaabi, Afkir (44′ Begdouri), Meysmans, Stiellemans, Oulanti, Van Tricht, Glisic (82′ Kalala), Ghys (87′ Renard), Van Brusselen.