19/10/2014: FC Houtain Genappe A – ERC Hoeilaart A

Na de verdiende overwinning van vorige week thuis tegen Etterbeek, stond ERC Hoeilaart A afgelopen zondag voor de moeilijke en verre verplaatsing naar het landelijke Houtain Genappe.  De gele kaartenregen die de scheidsrechter uit zijn borstzak toverde tegen Etterbeek, had gevolgen voor de ploeg.  Zo ontbraken zowel Dimitri Meysmans als Hassan Begdouri.  Doelman Cedric Penasse voelde zich nog steeds niet klaar om zijn plaats onder de lat in te nemen.  Spits Elton Pila was ziek. Door de vele afwezigen en de aard van de wedstrijd, maakte Joris Willemans voor het eerst dit seizoen deel uit van de 15.  Hij begon op de bank, net als Shayker Hamed en Aussama Oulanti.

Ghys_Felicitaties

Ghys wordt gefeliciteerd na de 0-1

De openingsfase van de wedstrijd is duidelijk voor de thuisploeg, een team dat zich vooral kenmerkt door stevigheid en gestalte.  Het is Houtain dat zich -logischerwijze- het best in zijn sas voelt op het smalle, hobbelige veld. Al vroeg in de partij moet doelman Yannick Van Voorhuyzen in actie komen wanneer na een corner de bal hard op doel wordt geschoten.   Ondanks het furieuze begin van Houtain valt de goal aan de overkant.  Denis Ghys wordt diep gestuurd en met wat hulp van de doelman kan hij de 0-1 scoren.  De thuisploeg lijkt van slag en ERCH duwt door.  Na een kwartier mogen de bezoekers een hoekschop nemen en die wordt knap in doel verlengd door Nicolas Stiellemans: 0-2!   De Doenders zitten daarmee al vrij vroeg op rozen.  De thuisploeg kan aanvankelijk niet reageren, al blijven ze op stilstaande fases erg gevaarlijk.  Iets voorbij het halfuur is er een corner voor Genappe en die wordt aan de 2de paal binnengekopt door Peter Vangrootenbruel: 1-2.  Houtain brengt daarmee opnieuw wat hoop in de eigen rangen, maar gescoord wordt er voor de pauze niet meer.  Er is nog wel een goede tussenkomst nodig van Van Voorhuyzen om de gelijkmaker te voorkomen.

Na de pauze neemt Hoeilaart opnieuw het heft in handen en Timothy Van Brusselen kan op een haar na de 1-3 scoren.  ERCH blijft veruit de gevaarlijkste ploeg en dringt de thuisploeg terug op eigen helft.  Maar scoren lukt jammer genoeg niet.  Er komen grote kansen voor o.a. Ghys en Janko Glisic, maar zij krijgen de bal niet voorbij de doelman.  Ook een warrig vlaggende lijnrechter ontneemt de Doenders meermaals een doelkans wanneer hij ze afvlagt voor buitenspel. Tien minuten voor tijd wordt de spanning nog wat verhoogd wanneer Ghys onmiddellijk rood krijgt wanneer hij een ontzetten wil afblokken, maar hierbij de tegenstander raakt.  Toch verandert dit weinig. aan het spelbeeld. De laatste kans van de match is voor de ingevallen Hamed, maar ook hij vindt de doelman op zijn weg.

Stielle_Felicitaties

Vreugde bij ERCH na de 0-2 van Stiellemans

Op basis van de 2de helft mogen we gerust stellen dat deze zege verdiend was voor de Doenders. Na de pauze stond er eigenlijk nog slechts 1 ploeg op het veld, en dat was Hoeilaart.  In moeilijke omstandigheden op een hobbelig veld behaalde ERCH 3 gouden punten. De doelkansen waren dan ook talrijk maar net als vorige week konden deze niet omgezet worden.  Opnieuw bleef het hierdoor onnodig spannend. Eén van de uitblinkers bij ERCH was Timothy Van Brusselen, die samen met Denis Ghys vooraan post vatte.  Een goede voorbereiding op de tegenstander lag volgens hem aan de basis van de zege:
We werden donderdag door de trainer gebriefd dat er een fysiek en kopbalsterke ploeg ons op zou wachten, op een terrein dat niet in ons voordeel zou spelen. De eerste helft hebben we er dan ook effectief voor gekozen om bergop en tegen de wind in aan de match te starten, met als bedoeling om het verschil in de 2e helft te maken.  De eerste helft hebben we de tegenstander van bij het begin bij de keel genomen, wat al snel resulteerde in 2 doelpunten. Ondanks de druk van de thuisploeg hebben we slechts één tegengoal moeten slikken. Op karakter en met de nodige vechtlust zijn we de rust kunnen ingaan met een onverhoopte voorsprong. Tijdens de 2de helft hebben we meer ons spel kunnen opdringen, maar verzaakten we om te scoren waardoor de match tot het einde spannend bleef. Al bij al heeft Houtain, zeker door hun spel obv de 2e helft, nooit aanspraak gemaakt op de overwinning. We duiken nu de top 10 binnen, en dat is later dan verwacht. De voorbereiding is goed verlopen maar door het “domme” verlies van de eerste competitiematch is het vertrouwen in eigen kunnen verloren gegaan. Desondanks zijn we hard blijven werken op training en komen we er weer bovenop. Gezien de technische capaciteiten binnen de ploeg, en de wil om er telkens een goed potje voetbal van te maken, kan je van dit Hoeilaart stellen dat er nog groeimarge op zit. Al moeten we nog veel efficiënter worden voor doel (knipoogt).

Volgende week volgt opnieuw een taaie klant met de komst van Kampelaar naar de Kapelstraat. Maar op eigen veld en met de huidige vorm zou deze tegenstander geen probleem mogen vormen voor ERCH.

Doelpunten: 9′ Ghys (0-1), 16′ Stiellemans (0-2), 32′ Vangrootenbruel (1-2).
ERCH speelde met: Van Voorhuyzen, Stiellemans, Janssens, Chaabi, Afkir, Glisic, Huybrechts (83′ Oulanti), Van Brusselen, Ghys, Van Tricht, Kalala (75′ Hamed)