05/12/2016: ERC Hoeilaart A – Ren. Schaarbeek

Vorige week zette ERCH A op het grote veld van RSD Jette wellicht de bleekste prestatie neer van het hele seizoen.  De ploeg verloor dan ook logischerwijze en boekte daarmee een 1 op 6. Hoog tijd dus voor een overwinning en die moest er komen in de thuismatch tegen Renaissance Schaarbeek, een ploeg die na een uitstekende start inmiddels wat is teruggezakt in de rangschikking.  Dimitri Meysmans viel geblesseerd uit op training en ook Bilal El Mesbahi is nog aan het revalideren.  Bjarne Vandervoort, Camilo Dandois Devos, Wout Soetaert en Adaon Kalala begonnen op de bank.

Na de studieronde neemt de thuisploeg resoluut het heft in handen. De doelkansen blijven dan ook niet lang uit maar de poging van Nathan Huybrechts treft de paal.  Halverwege de eerste helft schiet Jonas De Schaut nipt voorlangs en even later ziet hij een doelpunt om onduidelijke redenen afgekeurd.  Hoeilaart kan zijn overwicht niet omzetten in goals en dus blijft het oppassen.  Nadat de bezoekers al een keer de neus aan het venster steken met een voorzet vanop links, kan kapitein Maiga even later de score openen wanneer hij een inzenden vanop rechts fraai binnen knalt: 0-1!  De thuisploeg kan niet reageren en dus gaan we met een 0-1 achterstand de rust in.

Na de koffie wijzigt het spelbeeld niet. Hoeilaart dicteert het spel en duwt Schaarbeek terug op de eigen helft.  De doelkansen volgen mekaar op maar de bal wilt er niet in. Een dik kwartier voor tijd wordt een kopbal aan de eerste paal op de doellijn gered en de wanhoop groeit stilaan bij de Hoeilaartse supporters. Maar een paar minuten later volgt dan toch de gelijkmaker. De bal geraakt niet weg uit de kleine rechthoek na een vrije trap van Kalala. Nadat het leder de paal én de deklat treft, kan Cedric De Schaut uiteindelijk toch binnen prikken: 1-1!  De slotminuten naderen maar ERCH blijft voetballend de oplossing zoeken.  Die tactiek wordt dan ook beloond: na een hoekschop komt alweer De Schaut in balbezit, hij ziet het gaatje en plaatst de bal laag in de hoek binnen: 2-1!  Nauwelijks een paar minuten later volgt dan het eindsignaal en de verlossing: de 3 punten blijven in Hoeilaart.

Nooit eerder dit seizoen zagen we de Doenders in die mate domineren als tegen Ren. Schaarbeek.  Maar zolang je de dominantie niet in doelpunten kan omzetten brengt die niets op.  Gelukkig kreeg ERCH in de slotfase loon naar werken langs de klaar kijkende centrale verdediger Cedric De schaut:
Het was inderdaad een fantastisch gevoel om de winning goal te scoren zo kort voor tijd. Tegen ploegen als Renaissance Schaarbeek is het mentale aspect van cruciaal belang. Dat zijn altijd kleine oorlogjes waarin de ploeg die het hoofd het meest koel houdt, de lakens naar zich toe trekt. Ondanks de builen en blutsen na de match, zijn dat toch mijn lievelingsmatchen. Het was dan ook heel wrang om te gaan rusten met een 0-1 achterstand na misschien wel de beste eerste helft van het seizoen. Het is al meermaals gebleken dit seizoen dat we een probleem hebben met het afmaken van onze kansen en daardoor hebben we al te vaak de aloude voetbalwet ervaren: als je de kansen niet afwerkt, dan krijg je het deksel op de neus. Aan de rust hadden we twee opties, ofwel gingen we beginnen mekkeren op elkaar zoals vorige week op Jette, ofwel bleven we geduldig doorspelen, het tempo hoog houden en op zoek gaan naar die gelijkmaker. We kozen voor de tweede optie en die bleek de meest succesvolle. Met een 0 op 15 kenden we een rampzalige start van het seizoen. Sindsdien haalden we een 20 op 27, en dat is eerder serie die je ziet bij een ploeg die de leidersplaats ambieert. Het is een rare competitie en een groot aantal ploegen zijn gelijkwaardig. Nu we onze draai gevonden hebben, rekenen we er toch op om nog een paar plaatsen te stijgen in de terugronde. Veel zal ook afhangen van het feit of onze physical coach/scout Fred Desomberg het fantastische werk dat hij verricht kan volhouden, maar daar heb ik alle vertrouwen in.

Volgende week volgt dan alweer de laatste wedstrijd voor de winterstop én de laatste wedstrijd van de heenronde op het veld van Stokkel.  Hopelijk kunnen de Doenders de sterke prestatie van afgelopen zondag herhalen om zo met een goed gevoel de winterstop in te gaan. Aftrap om 15.00 uur (Stokkelsesteenweg 376 te Sint-Pieters-Woluwe).

Doelpunten: 41′ Maiga (0-1), 77′ en 86′ De Schaut C. (1-1 en 2-1)
ERCH speelde met: Hannon, De Schaut J., De Schaut C., Verheyden, Van Tricht, Glisic, Huybrechts (80′ Soetaert W.), Nicodème (78′ Kalala), Wouters (87′ Dandois Devos), De Mol, Charlier.