03/02/2019: ERCH A – OHR Huldenberg A

Het zijn de weken van de waarheid bij ERC Hoeilaart. Dit geldt zowel op clubniveau als voor de eerste ploeg A die in volle strijd is verwikkeld om het behoud in eerste provinciale te verzekeren. Op het niveau van de vereniging zal er een grote bijeenkomst plaats vinden op 13 februari aanstaande om na te gaan in welke mate er een draagvlak is voor een doorstart van ERCH. M.a.w.  zijn er mensen die bereid zijn in bepaalde mate een verantwoordelijkheid op te nemen als bestuurslid, als lid van het jeugdbestuur of als medewerker? Het is immers zo dat zowat de helft van het huidige dagelijks bestuur om diverse redenen er mee gaat stoppen.

Maar ook voor de eerste ploeg A zijn het belangrijke weken. Na de overname door trainer Eddy Abeloos slaagde de ploeg erin te winnen tegen Grimbergen, maar vanuit Melsbroek keerden de Doenders vorige zaterdag met lege handen terug. Winst in de derby tegen OHR Huldenberg afgelopen zondag was dus uiterst wenselijk. In de selectie voor deze wedstrijd viel alvast één verrassing te noteren. Vanuit de P3 kern kwam Shayker Hamed de P1 vervoegen en hij begon prompt aan de partij. ODaardoor verhuisde Nathan Goffart naar de bank naast Bjarne Vandervooert, Emanuel Kanyinda en Yvan Suarez Barrio. Bij Huldenberg zagen de Hoeilaartse supporters niet minder dan 6 spelers terug in de kern met een ERCH-verleden. De bezoekers misten wel een heel aantal spelers door vakantie of blessures zoals Wouters en Devyver.

Vooraf was het alles behalve zeker dat de wedstrijd kon doorgaan door de sneeuwval van zaterdag. Immers, het is door de leverancier ten strengste verboden om op het kunstgras te spelen indien er sneeuw op ligt. Ook sneeuwruimen op een klassiekke manier is verboden, en dus werd een beroep gedaan op de firma Garden Care Soetaert om de sneeuw weg te “blazen”. Dit lukte slechts gedeeltelijk, maar de scheidsrechter besliste dat het terrein voldoende sneeuwvrij was om te spelen.

Beide ploegen beginnen fel aan de partij maar doen dit wel op een vrij steriele manier zonder veel doelgevaar.  De eerste doelpoging komt van de bezoekers wanneer een hoekschop aan de eerste paal maar net naast geprikt wordt.  Aan de overkant waagt Dylan Vandiest zijn kans van op afstand maar zijn knal zoeft net naast de kooi van doelman Pieterjan Mutton.  Het spel gaat aardig op en neer en beide ploegen houden mekaar in evenwicht.  Tot wanneer de thuisploeg een vrije trap mag nemen op een meter of 5 voor de zestien.  Sébastien Pirotte zet zich achter de bal en krult de vrije trap mooi over de muur en buiten het bereik van Mutton binnen: 1-0!  Huldenberg kan ook nog eens vanop vrije trap reageren maar de knal van Jeroen Verheyden  gaat naast.  Even later gaat Mwaso goed plat op een gericht schot van Simon Verheyden. 1-0 Is de ruststand.

Na de koffie gaat OHR Huldenberg verwoed op zoek naar de gelijkmaker en die komt er al na 8 minuten spelen. Jonas Philips kan doelman Mwaso tegenvoets verslagen en kopt de 1-1 in de verste hoek binnen. Grote vreugde bij al wat Huldenbergs is, maar die is slechts van korte duur. Meteen na de aftrap belandt de bal bij Arnaud Beaunom die van aan de rand van de zestien zijn kans waagt, en zijn schot door de handen van een grabbelende Mutton ziet binnen rollen: 2-1! De Doenders komen daarmee met een gelukje maar vooral heel snel terug op voorsprong en de bezoekers lijken toch wel van slag. Het is vooral Hoeilaart dat nog kan dreigen al is dat vooral dankzij geknoei achterin bij Huldenberg. Bij één van deze fases profiteert Pirotte optimaal en trapt de 3-1 binnen. Hoewel de 2de helft dlechts halfweg is, is Huldenberg niet meer bij machte om de Hoeilaartse zege in gevaar te brengen. De doelkansen blijven uit langs bezoekende zijde en ERCH controleert rustig de wedstrijd tot bij het laatste fluitsignaal.

Thomas Charlier en Wout Soetaert proberen Sébastien Pirotte af te stoppen.

Een deugddoende overwinning voor de Doenders die we op basis van het geleverde spel gerust verdiend mogen noemen. Dat was ook het oordeel van ERCH-trainer Eddy Abeloos:
“De groep heeft vandaag in blok gewerkt. Het is nu mijn 3de wedstrijd dat ik deze groep onder mijn hoede heb en intussen zie je toch wel dat ze voor elkaar door het vuur gaan. Dat was duidelijk zichtbaar in deze derby die toch altijd geladen is. Ik vind de overwinning dan ook verdiend, ook al hadden we geluk bij de 2-1. Maar dat is nu eenmaal het tikkeltje geluk dat je nodig hebt om je te handhaven in eerste provinciale. De mentale kracht, de duelkracht en de goesting om te werken heb je zeker nodig en die heb ik vandaag ook gezien. De ploeg is de voorbije weken geëvolueerd van een elftal dat op de grasmat gecrispeerd en bevroren voetbal bracht, en dat al te vaak de oplossing achterwaarts zocht, naar een ploeg die de oplossing voorwaarts zoekt en terecht met vertrouwen de wedstrijd aanpakt. Het is één van de elementen waar ik de voorbije weken hard heb op gehamerd: heb vertrouwen in jezelf want je kan het! Ik ben er dan ook van overtuigd dat indien mijn spelers in zichzelf en in mijn aanpak blijven geloven, we het behoud in eerste provinciale zeker gaan bewerkstelligen. Te beginnen volgende week in Aarschot waar we tegen een ervaren en geduldige tegenstander zullen spelen, maar waar we zeker niet kansloos zijn om iets te gaan halen.”

Doelpunten: 32′ Pirotte (1-0), 53′ Philips (1-1), 54′ Beaunom (2-1), 67′ Pirotte (3-1)
ERC Hoeilaart speelde met: Mwaso, Litu, Dohoigne, Vandiest (64′ Kanyinda), Salumu, Inacio Ribeiro (58′ Goffart), Wénin, Hamed, Beaunom (80 Suarez), Lénaers.

OHR Huldenberg speelde met: Mutton, Rutten, Smedts, Philips, Dekock, Verheyden, Engelen, Soetaert (68′ Vanroye), De Mol (68′ Blauwens), Charlier, Verheyden (5′ Albers).

Klik hier voor een beeldverslag op RingTV