05/08/2018: Sp. Hasselt – ERCH A

 

Vorige week had ERC Hoeilaart aan een sterke eerste helft genoeg om afstand te nemen van RU Lasne-Ohain en zich zo te plaatsen voor de 2de ronde van de Beker van België (Croky Cup).  Hiervoor moest ERC Hoeilaart zich verplaatsen naar het Limburgse Sporting Hasselt (2de amateur). In een ver verleden (1977-1978) waren de Limburgers nog actief in eerste klasse, maar ondertussen werden zij reeds tot tweemaal toe door een faling getroffen en zodoende terug moeten herbeginnen in de laagste provinciale reeksen. Het grasveld en de accommodatie waren uiteraard nog van uitstekende kwaliteit.  Qua selectie verscheen de herstelde Ruben Vandenput voor de eerste keer aan de aftrap. De licht geblesseerde José Salumu begon op de bank naast Sébastien Pirotte, David Corbino en doelman Bjarne Vandervoort.

Arnaud Beaunom opende de score voor ERCH.

ERC Hoeilaart is echter niet overwelmd door de rijke geschiedenis van de thuisploeg en speelt goed georganiseerd en gefocust. Alhoewel de tegenstander  de bal opeist in het aanvangskwartier, slaagt deze er zelden in echt gevaar te scheppen voor doelman Chris Mwaso. Na een kwartier spelen lukt het Hasselt toch een speler in schietpositie te brengen aan de rand van de 16. Mwaso redt maar de bal valt op het hoofd van een voorspeler die binnenkopt. Deze wordt echter onmiddellijk afgevlagd door de lijnrechter vanwege buitenspel. Verder gebeurt er weinig noemenswaardigs: steriele druk van Hasselt met redelijk wat voorzetten, vooral vanaf de rechterflank, maar die worden telkens onschadelijk gemaakt door de Hoeilaartse verdedigers. Bij balrecuperatie laten de Doenders zien dat ze technish begaafd zijn en voetballen ze zich meermaals los van de opzittende tegenstander. Vooral linksachter Denis Wénin, middenvelder Manuel Marques Tereso en voorspeler Arnaud Beaunom onderscheiden zich met knappe dribbels. Maar ook de andere Hoeilaartse spelers laten heel wat fraais zien. We gaan rusten bij een brilscore.

De tweede helft biedt eigenlijk hetzelfde spelbeeld: iets meer balbezit voor Hasselt met wat steriele druk, vooral langs voorzetten van de flank op hoop van zege dat ze goed vallen, maar geen uitgespeelde kansen. Er worden nog twee goals van Hasselt afgekeurd maar steeds na overduidelijk buitenspel. Na 55 minuten komt Beaunom in balbezit en gaat met de bal aan de voet voorbij een viertal spelers om vervolgens verwoestend uit te halen 0-1. Hoeilaart kruipt iets meer achteruit en laat nog meer de bal aan Hasselt dat blijft zoeken naar een opening.  Uitgespeelde kansen levert dit in eerste instantie niet op. Na 65 minuten lukt het de Limburgers toch om bijna een opening te creëren, maar de bal wordt nipt naast getrapt. Een klein kwartier voor tijd komt de gelijkmaker er dan toch, zij het met wat meeval. Dean Boiten wordt in de 16 vrijgespeeld en die trapt tegen de onderkant deklat, maar de bal kaatst terug het veld in tegen de rug van Mwaso, en verdwijnt in de goal. Maar verder dan de 1-1 geraakt Hasselt niet meer.

De winnaar moet dus aangeduid worden via strafschoppen.  Na het nemen van de 5 strafschoppen staat het 3-3. Wénin trapt veel te zacht in het bereik van Swinnen en Nathan Goffart trapt over het doelhout. Yvan Suarez Barrio, José Salumu en Sébastien Pirotte trappen hun elfmeter keurig binnen. Onze doelman Mwaso stopt 2 penalties en een derde kan hij in eerste instantie afweren maar er zit zoveel effect op de bal dat die achter zijn rug als een boomerang over de lijn caprioleert. De 6de en 7de penalty worden door Litu en Beaunom buiten bereik van Swinnen in doel geplaatst. De Hasseltse kapitein stuit met de 7de penalty andermaal op Mwanso. ERCH trekt dus aan het langste eind.

De Doenders gaan dus door naar de 3de ronde, na deze uiterst sportief verlopen wedstrijd. De talrijk opgekomen Hoeilaartste supporters hebben zich in de kantine verzameld en elk van hen heeft een rondje getrakteerd aan alle andere Hoeilaartse supporters, alvorens huiswaarts te keren. In de volgende ronde treft ERCH de Henegouwers van Olympic Charleroi.  Waar en wanneer zal spoedig medegedeeld worden.

Doelpunten: 54′ Beaunom (0-1), 77″ Boiten (1-1).
ERCH speelde met: Christian Mwaso, Eliel Litu, Kylian Lénaers (70′ David Corbino), Yvan Suarez Barrio, Denis Wénin, Kanyinda Kashila, Manuel Marques Tereso, Ruben Vandenput (45′ José Salumu), Diogo Inacio Ribeiro (80′ Sébastien Pirotte), Nathan Goffart, Beaunom Arnaud.